Geld en jongeren: aan de slag!
In 2023 en 2024 heeft TijdVoorActie, samen met zes lokale partners, gewerkt aan het programma Samen Erop Vooruit (SEV). Het programma richtte zich op het aanpakken van geldzorgen en het bieden van ondersteuning aan- en via jonge vrijwilligers. Met ruim 5 miljoen mensen in Nederland die maandelijks moeite hebben om rond te komen, is de noodzaak groot. Want, hoewel er veel regelingen beschikbaar zijn, blijven ze voor velen moeilijk vindbaar!
Jongeren en geld: meer dan een persoonlijke uitdaging
Vanuit het programma hebben we inzichten en tools ontwikkeld om jongeren te bereiken, hen te ondersteunen bij financiële uitdagingen én om hen bewust te maken van hun omgang met geld. Dit is niet alleen belangrijk voor henzelf, maar ook omdat zij in hun vrijwilligerswerk, sportclub of stage zelf ook in contact kunnen komen met mensen die met geldzorgen kampen. Op deze pagina vind je daarom een schat aan informatie om hiermee aan de slag te gaan: van achtergrondartikelen en gespreksstarters tot tips voor het organiseren van thema-avonden en inspirerende praktijkvoorbeelden. Daarnaast bieden we handige adressen voor extra begeleiding of doorverwijzing.
Ook binnen je organisatie een belangrijk thema
Ook binnen jouw organisatie is bewustwording rondom geldzaken waardevol. Door het onderwerp open te bespreken, geef je niet alleen jongeren, maar ook je team de ruimte om financiële uitdagingen beter te begrijpen en er zorgvuldiger mee om te gaan. Met onze tools kun je direct aan de slag.
Maak geldzaken normaal en toegankelijk—begin vandaag nog!
Jongeren zijn vatbaarder voor geldproblemen
Jongeren staan vaak aan het begin van hun financiële onafhankelijkheid. Ze hebben minder ervaring met budgetteren, ontvangen vaak een onregelmatig inkomen, en kunnen gemakkelijk verleid worden door impulsaankopen of het kopen op afbetaling en weten niet goed wat er allemaal bij komt kijken zoals belasting, zorgverzekeringen of huur. Voor jongeren uit kwetsbare situaties, die opgroeien in armoede of zonder een financieel vangnet, is de kans op geldproblemen nog groter. Vanuit het programma Samen Erop Vooruit hebben we waardevolle ervaringen en inzichten opgedaan hoe hiermee het beste om te gaan. Onze lessons learned hebben we gebundeld, en we delen deze graag met jou!

De verborgen kant van armoede
Hoe herken je geldzorgen en armoede? Een goede vraag want armoede blijft vaak verborgen. Het is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant en kan zich uiten in subtiele signalen, zoals stress, terugtrekking of schaamte. Het herkennen en erkennen ervan vraagt kennis, aandacht en begrip. Wil je leren hoe je armoede kunt signaleren en bespreekbaar maken? Bekijk onze PowerPoint uit het programma Samen Erop Vooruit, waarin we je meenemen in dit belangrijke thema en praktische inzichten delen.
Hoe start je met het thema 'Geld' of 'Armoede'?
Geld; niet een thema dat je zomaar even aansnijdt. Geld wordt toch veelal ervaren als een prive zaak, je praat er niet over. Hoe maak je het thema dan wel bespreekbaar met jongeren en hulpontvangers? En welke rol kan jouw organisatie hierin spelen? Ontdek praktische tips, activiteiten en tools om direct aan de slag te gaan. Van gespreksstarters en creatieve werkvormen tot samenwerkingen met lokale organisaties. Download de pdf 'Aan de slag met het thema geld' en ontdek hoe jouw organisatie een verschil kan maken!

Samenwerken om geldproblemen aan te pakken? Doen!
Geldproblemen raken mensen in elke laag van de samenleving. De impact is groot: van stress en schaamte tot isolement en uitzichtloosheid. Daarom is samenwerking cruciaal. Door kennis en krachten te bundelen met gemeenten, vrijwilligersorganisaties zoals Schuldhulpmaatje, en landelijke initiatieven zoals Geldfit.nl of Geldplan Bijna18 van het NIbud, kunnen we mensen met (dreigende) schulden ondersteunen en doorverwijzen naar de juiste hulp.
Download de PDF ‘Samenwerken aan geldproblematiek’ en krijg een overzicht van partners, handige sites en adressen, tips en tools om effectief samen te werken.
MonnieBingo
Maak geldzaken bespreekbaar met de Monnie Bingo! Deze leuke en interactieve werkvorm helpt jongeren of je team op een laagdrempelige manier nadenken over financiële gewoonten en doelen.
Themamaand Money
Wil je jongeren bewust maken van armoede en financiële thema’s? Ontdek hoe Netwerk Voor Jou dit deed met de themamaand Money. Met praktische tips, instructie en voorbeelden.
Aan de slag met het thema Geld
Wil je geldzaken bespreekbaar maken en jongeren bewust maken van financiële keuzes? Ontdek hoe je aan de slag kunt gaan.
Samenwerken om geldproblemen aan te pakken
Werk samen met lokale partners, gemeenten, en vrijwilligersorganisaties om mensen sneller en beter te ondersteunen.
Geldzorgen signaleren en aankaarten
Het herkennen van armoede en geldzorgen is niet altijd eenvoudig. Ook het ter sprake brengen vergt heel wat. Hoe doe je dat?
Adviesrapport 'Grip op jouw geld'
Wil je jongeren op een leuke en effectieve manier leren omgaan met geld? Het adviesrapport bevat een volledig uitgewerkt concept voor een interactieve ontdekkingsreis.
Lessons learned
Ontdek onze inzichten en ervaringen uit het programma Samen Erop Vooruit! Samen met jongeren en vrijwilligersnetwerken ontwikkelden we kennis en tools om jongeren met financiële zorgen te helpen.
Heb jij een goed idee of mooie ervaring?
We horen het graag! Deel jouw initiatief of succesverhaal met ons, zodat we samen kennis kunnen verspreiden en anderen inspireren. Samen maken we impact!
Inspiratiesessies, trainingen en coaching rondom geldzaken
Wil je binnen jouw organisatie bewustwording creëren rondom geld? Of weten hoe je jongeren en teams beter kunt begeleiden bij dit belangrijke thema? Bij TijdVoorActie bieden we inspiratiesessies, trainingen en coaching op maat. Of het nu gaat om geld bespreekbaar maken in je team, jongeren bewust maken van hun financiën, of armoede herkennen en aanpakken bij hulpontvangers—wij helpen je graag verder. Samen kijken we naar wat jouw organisatie nodig heeft en bieden we concrete tools en inzichten die direct toepasbaar zijn in de praktijk.
Interesse? Vul ons contactformulier in, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken!
Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?
We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.