Foto van groep jongeren

Jongeren activeren

Je organisatie verjongen? Jongeren werven en activeren zich in te zetten voor een ander

Hoe betrek je jongeren bij je organisatie, maatschappelijke projecten of vrijwilligerswerk? Hoe motiveer je ze? Hoe activeer je ze? TijdVoorActie mag je in Nederland één van de specialisten noemen als het gaat om duurzame inzet van jongeren in vrijwilligerswerk. Onze aanpak is gebaseerd op een diepgaand begrip van jongeren en hun motivaties. We weten dat jongeren niet alleen op zoek zijn naar kansen om hun talenten te ontwikkelen, maar ook naar betekenisvolle ervaringen waarin ze daadwerkelijk het verschil kunnen maken.

20 jaar geleden begonnen wij zelf als jongeren met vrijwilligerswerk. Inmiddels inspireren wij anderen en delen de opgedane kennis graag. Wij helpen je bij het activeren en duurzaam vrijwillig inzetten van jongeren en het verjongen van je vrijwilligersbestand of organisatie. Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden door te spreken.

Vergrijzing, tekort aan vrijwilligers of een frisse wind nodig?

Vergrijzing, tekort aan vrijwilligers of een frisse wind nodig. Elke organisatie heeft zijn eigen redenen om te willen verjongen. Vragen en uitdagingen als "Jongeren zijn al zo druk", "bang dat jongeren snel weer zullen afhaken en "collega's die verwachten dat vooral tijd zal kosten en weinig op zal leveren" vormen een drempel om met jongeren te gaan betrekken als vrijwilliger bij je organisatie. Begrijpelijk én niet nodig. Wij combineren 20 jaar (praktijk)ervaring met theorie én toetsen onze methodiek en aanpak bij ons jongerenpanel. Vaak nemen wij zelfs jongeren mee naar trainingen. Zodat de verbinden tussen jong en oud(er) direct kan beginnen. Met succes. We zien dat het organisaties lukt om jongeren te werven en behouden voor hun maatschappelijke projecten. Daarbij is het fantastisch om te zien dat jongeren hun potentieel ontdekken en een diep gevoel van voldoening ervaren door hun bijdrage aan de samenleving.

Ik zou TijdVoorActie zeker aanbevelen. Er is veel expertise op het gebied van jongeren, er wordt veel maatwerk geleverd en met je mee gedacht.

- Rozika Vullings, De Verschilmakers

Trainingen, workshops & inspiratiesessies

Jullie willen de organisatie verjongen of het vrijwilligersbestand uitbreiden met jonge vrijwilligers maar weten niet goed waar en hoe te beginnen. Het werken met jonge vrijwilligers biedt vele mogelijkheden maar kent zeker ook uitdagingen. Wij bieden inzichten over hoe je je eigen organisatie kunt stimuleren en klaar kunt maken voor jongeren. Daarnaast leren wij je hoe je jongeren kunt werven en enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk. Wij helpen jou en je organisatie op weg om stappen te zetten in het betrekken van jongeren en adviseren je hoe je de organisatie duurzaam kunt inrichten voor jongeren. Benieuwd naar ons aanbod aan trainingen? Download de brochure en laat je inspireren.

Procesbegeleiding en coaching: je organisatie klaarmaken voor jonge vrijwilligers

Je organisatie écht klaarmaken voor jonge vrijwilligers én jongeren gaan aantrekken en begeleiden. Wij merken dat het goed werkt als we een tijd meelopen met organisaties. Zo begeleiden wij vrijwilligersorganisaties en vrijwilligerscentrales, zorg- en welzijnsinstellingen, sport- en culturele instellingen maar ook gemeenten en organisaties. Zo kijken we naar de interne organisatie en de organisatiecultuur en structuur maar zijn we er ook op praktisch gebied: want hoe trek je nou jongeren aan? Hoe zorg je dat je aansluit op de belevingswereld van jongeren? En sluit het aanbod wel aan op jongeren en hun agenda en de manier waarop zij zich vrijwillig willen inzetten? Zijn jullie Klaar voor Elkaar?

Lokaal

'Door veel te focussen op de "why" van jongeren betrekken, zetten jullie organisaties aan tot nadenken over de juiste motivatie m.b.t. jongeren betrekken. Johanna heeft een hele persoonlijke benadering, waarmee ze uitnodigt om vanuit je eigen verhaal en je eigen "why" naar je project te kijken. Dit helpt in het scherp krijgen van je verhaal, ook richting jongeren.' - Britt Louter, Coördinator Jonge Jutters

Intergenerationeel contact: de waarde van jong & oud verbinden

Wij ervaren dat jong en oud verbinden van onschatbare waarde is voor alle betrokken generaties. Vanuit het programma Samen Ouder Worden is het ons doel om jong en oud te verbinden. Op deze manier brengen we vreugde en betekenis in het leven van ouderen en verrijken we tegelijkertijd de leefwereld van de jongeren. Vanuit ons programma bieden wij diverse workshops, trainingen en coaching aan. Wij trainen en begeleiden dan ook regelmatig organisaties als verzorgingstehuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, mantelzorgorganisaties en seniorenverenigingen die hun vrijwilligersbestand willen verjongen. Om je op weg te helpen hebben wij vanuit het programma diverse toolkits ontwikkelt die je direct praktisch kunt inzetten. Klik hier en download toolkits als SamenSpel, Jij en de Ander, Straattafel en 'Een succesvolle start van het maatjescontact'. 

TijdVoorActie Podcast: Kracht in je kop!

'Hoe vrijwilligerswerk de mentale weerbaarheid van jongeren versterkt.'


In gesprek met experts, jongeren en elkaar verkennen we hoe vrijwilligerswerk niet alleen bijdraagt aan persoonlijke groei en mentaal welzijn, maar ook aan een weerbaar Nederland waar naar elkaar omzien de norm is.

TijdVoorActie - Whitepaper Jonge vrijwilligers de vooroordelen en voordelen
Gratis whitepaper! De vooroordelen en voordelen van jonge vrijwilligers

Jongeren zijn liever lui dan moe! Of niet? In deze whitepaper delen wij onze ervaringen, de meest voorkomende vooroordelen en misvattingen én de voordelen. En delen wij het traject naar succesvolle jongerenbetrokkenheid in jouw organisatie.

Schaar
Toolkits: jong en oud verbinden

Van Jij en de Ander tot Straattafel en Samenspel: al onze toolkits zijn erop gericht om jong en oud samen te brengen. Sommige gericht op het voeren van gesprekken, andere meer gericht op het goede gesprek hierover binnen je team of organisatie. Voor alle toolkits geldt: het zijn complete werkvormen. 

Roze achtergrond en snoepje
Jongeren bereiken, enthousiasmeren en begeleiden in vrijwilligerswerk?

Jij bent gedreven om ‘iets’ te gaan doen met jongeren binnen je organisatie. Waar start je? Hoe neem je jouw team of organisatie mee in dit proces? Wij helpen jullie graag op weg om een duurzame structuur op te zetten in de organisatie waarin er plek is voor jonge vrijwilligers. Bekijk onze trainingen!


Handen
Jong en oud verbinden? Ben jij 'Klaar Voor Elkaar'?

De juiste structuur en cultuur om jongeren duurzaam bij je organisatie te betrekken? Dan is het traject Klaar Voor Elkaar wat voor jou! Klaar Voor Elkaar is voor organisaties die met ouderen werken en/of hun vrijwilligersbestand willen verjongen. Lees snel verder.

Een jongeren vrijwilligersnetwerk starten? Of deze professionaliseren? Word lid van de Community

Will jij in jouw woonplaats een jongeren vrijwilligersnetwerk starten? Dan noemen we jou een pionier. Jij zorgt ervoor dat jongeren verbonden worden aan maatschappelijke initiatieven en dat ze zich vrijwillig inzetten voor hun eigen stad en medemens. TijdVoorActie helpt jou als pionier hierbij. Want bij het opzetten van een eigen stichting komt nog heel wat kijken. Bijvoorbeeld het schrijven van een projectplan, het doen van fondsaanvragen en contact met de gemeente en partners. Wij hebben hier veel ervaring mee: in zo’n 25 steden door heel Nederland zijn de TijdVoorActie Community partners actief.

Inspiratie
Jongeren zijn van betekenis!

Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?

Programma's
Programma's, maatwerk en nieuwe concepten

We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.