Hoe zet je een succesvolle themamaand over geld op?
Een themamaand organiseren rondom een belangrijk onderwerp, zoals geld en armoede, voor jongeren is een krachtige manier om bewustwording te creëren, jongeren te activeren en impact te maken in de lokale gemeenschap. Bij Netwerk Voor Jou in Veenendaal, hebben vanuit het programma Samen Erop Vooruit, hier veel ervaring mee opgedaan. Hieronder delen we hun aanpak, activiteiten en praktische tips, zodat jij een succesvolle themamaand kunt opzetten.
Bouw je themamaand op rond vaste activiteiten
Hoe Netwerk voor Jou dat aanpakte
Netwerk Voor Jou koppelde hun vaste activiteiten aan het thema ‘geld’. Ze organiseerden specifieke avonden en integreerden het thema in hun wekelijkse teammeetings.
Bekijk de activiteitenagenda van Netwerk Voor Jou in de themamaand Money.
Stellingen over geld bespreken
Aan de hand van diverse stellingen deelden ze persoonlijke verhalen en standpunten over financiën.
Voorbeelden:
"Als je hard werkt, hoef je nooit geldzorgen te hebben."
"Geld maakt gelukkiger dan je denkt."
"Schulden maken is soms onvermijdelijk."
"Je ouders zijn verantwoordelijk voor jouw financiële situatie tot je 25e."
"Met een beetje slim sparen kan iedereen een huis kopen."
"Het is belangrijker om geld uit te geven aan ervaringen dan aan spullen."
"Armoede is vooral het gevolg van slechte keuzes."
"Zakgeld of kleedgeld moet je verdienen, niet zomaar krijgen."
"Als je geen geld hebt, moet je gewoon minder uitgeven."
"Vrienden mogen nooit geld van je lenen."
Samen documentaires bekijken en nabespreken
Fragmenten uit bijvoorbeeld Arm in Nederland: Eigen schuld? zorgden voor reflectie en gesprekken over armoede.
Samen foto's bekijken
Foto’s van bijvoorbeeld een volle keuken, een rommelig huis of goedkope spullen bespreken om te leren signaleren of iemand mogelijk in armoede leeft.
Aannames bespreken
Teamleden geven elkaar feedback op aannames gebaseerd op uiterlijk, zoals “Je hebt dure schoenen, je zult wel veel te besteden hebben.”
Kloppen de aannames die we maken?
Boeken bespreken
Het boek Misschien moet je iets lager mikken van Milio van de Kamp werd besproken om meer inzicht te krijgen in de realiteit van armoede.

Jongeren werden actief betrokken bij:
Hulp bieden aan mensen in nood:
Jongeren hielpen bij verhuizingen, tuinklussen en andere praktische zaken. Bij elke klus werd het waarom besproken, wat leidde tot waardevolle gesprekken tussen jongeren en hulpontvangers.
Samenwerken met lokale ondernemers:
Jongeren voerden een klus uit, zoals het opruimen van een hal, om geld op te halen. Dit geld werd gebruikt voor activiteiten en producten voor deelkastjes.
Deelkastjes in kaart brengen:
Jongeren brachten alle deelkastjes in Veenendaal in kaart, maakten flyers en werkten samen met een supermarkt om producten te verzamelen. Ze organiseerden een statiegeldactie en gaven buurtbewoners uitleg over het initiatief.
Bekijk hier de flyer die de jongeren zelf hebben ontworpen en bekijk hier de kast in de Jumbo. Met producten die gegeven zijn door klanten, voor in de deelkasten.
Inspirerende activiteiten voor jongeren
In scholen werden presentaties gegeven over geldzorgen, ondersteund door tools zoals de Monnie Bingo en korte, aansprekende filmpjes. Jongeren werden vervolgens uitgedaagd om actie te ondernemen, zoals producten verzamelen voor deelkastjes of een inzamelingsactie organiseren. Deze activiteiten maakten het thema niet alleen tastbaar, maar zorgden er ook voor dat jongeren zich bewuster werden van armoede in hun eigen omgeving.

Lessen uit de praktijk
- Het bespreken van signalen en aannames rondom armoede helpt teams en jongeren om hun begrip te verdiepen.
- Jongeren raken gemotiveerd door praktische acties die directe impact hebben op hun gemeenschap.
- Het koppelen van bewustwording aan concrete activiteiten, zoals deelkastjes vullen of een klus voor een ondernemer, maakt het thema geld toegankelijk en relevant.
Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?
We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.