Foto van groep jongeren

Impactverhaal TijdVoorActie's jongerenpanel

Yiwen He (21) en Salwa Wakaa (18) willen allebei dolgraag iets doen voor de samenleving samen met andere jongeren. Daarom sloten zij zich aan bij het jongerenpanel van TijdVoorActie. Drie keer per jaar komt het panel samen om te praten over allerlei maatschappelijke thema’s waar de jongeren tegenaanlopen. Daarnaast zetten de twee zich op allerlei andere manieren in voor anderen door middel van vrijwilligerswerk.

Kunnen jullie iets vertellen over je werk en opleiding?

Salwa: Ik heb een baan en ik studeer. Ik werk op de broodafdeling van de Albert Heijn. Daarnaast werk ik bij Vilente; een organisatie voor ouderenzorg. Ook ga ik naar school. Ik zit in een Internationale Schakelklas, omdat ik een jaar geleden vanuit Libanon naar Nederland ben gekomen.

Yiwen: Ik studeer op dit moment Interdisciplinaire sociale wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Dat is een studie waarin we sociale problemen analyseren en vanuit verschillende perspectieven proberen op te lossen. Daarnaast werk ik als jongerenbegeleider voor Haagse Helpers. Dat is een community partner van TijdVoorActie van vrijwilligers die bouwen aan een sociaal verbonden stad. Ik begeleid jongeren die meedoen aan MDT Missie om hen te helpen ontdekken welk vrijwilligerswerk bij ze past. We reflecteren ook samen op die ervaring.

Op de foto: Salwa

'Jongeren moeten weten dat vrijwilligers werk niet gewoon werk is. Het is een manier om iets zinvols te doen voor een ander, ook al is het iets kleins. Je kan het verschil maken in het leven van een ander. Daarnaast is vrijwilligerswerk goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt wat je belangrijk vindt, waar je goed in bent en wat je daarmee kan betekenen voor de wereld.'

Yiwen

Doen jullie daarnaast ook vrijwilligerswerk?

Salwa: Ik volg een traject Maatschappelijke Diensttijd via YourCube. Daarvoor doe ik 80 uur vrijwilligerswerk.

Yiwen: Ik ben Maatschappelijk Commissaris van Giving Back Student Community. Dat is een studentenvereniging die zich onder andere inzet om studenten meer te betrekken bij vrijwilligerswerk. Ik begeleid bij het organiseren van vrijwilligersactiviteiten waarbij de Giving Back-studenten zich kunnen inzetten voor een ander. Het doel is om jongeren te motiveren en te inspireren om vrijwilligerswerk te doen. Want iedereen heeft zijn eigen kracht en kan daarmee veel betekenen voor de samenleving. Hoe mooi zou het zijn als mensen die kracht leren benutten en hun omgeving een stukje beter maken?

Waarom zijn jullie betrokken bij het jongerenpanel van TijdVoorActie?

Yiwen: Twee jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met Tonny, de netwerkadviseur van TijdVoorActie. Hij zag dat ik veel passie heb voor het verbeteren van mentale gezondheid onder jongeren. Daar zet ik me via mijn werk voor in en het is een belangrijk thema voor me. Hij vroeg me of ik mijn kennis en ervaring wilde delen tijdens een inspiratiedag van TijdVoorActie. Daar ontmoette ik veel andere jongeren die zich inzetten voor anderen en bezig zijn met mentale gezondheid onder jongeren. Ervaringen delen met anderen deed me goed, en dat is onder andere waar het Jongerenpanel ook voor bedoeld is.

Salwa: Ik doe al vrijwilligerswerk in de vorm van een MDT-programma van YourCube. Via hen werd ik uitgenodigd voor het Jongerenpanel van TijdVoorActie. Bij de eerste bijeenkomst merkte ik meteen al dat het panel een goede plek is voor mij. Ik ontmoet er veel verschillende mensen met dezelfde interesses als ik. Ik kon mijn mening geven en werd ook echt gehoord, dat deed echt iets met me. Er wordt bij het Jongerenpanel goed geluisterd naar wat jongeren vinden en willen.

Wat halen jullie persoonlijk uit vrijwilligerswerk en de deelname aan het Jongerenpanel?

Salwa: Een heleboel. Het biedt mij de mogelijkheid om mijn passie na te streven en iets voor een ander te doen. Dat geeft een goed gevoel. Bovendien ontmoet ik veel nieuwe mensen. Dat is niet alleen fijn voor mijn netwerk, maar ook een goede manier om de Nederlandse taal te leren. Het is ook fijn om veel verschillende soorten mensen te ontmoeten uit de Nederlandse samenleving.

Zijn er specifieke ervaringen die je hebben aangemoedigd om bij het Jongerenpanel te gaan?

Salwa: Het panel is bedoeld om jongeren meer te betrekken bij de samenleving en ze te laten zien hoe ze iets kunnen betekenen voor een ander. Het gaat allemaal om zingeving en dat is iets wat dichtbij mij staat. Ik denk namelijk dat iets doen voor een ander niet alleen goed is voor je persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor je gevoel van eigenwaarde. Dat heb ik zelf ook zo ervaren.

Yiwen: Toen ik acht jaar geleden vanuit China naar Nederland kwam, was ik behoorlijk verlegen en eenzaam. Door me in te zetten voor een ander kreeg mijn leven een doel. Ik kon mijn sociale netwerk uitbreiden, de taal oefenen en vooral ontdekken waar mijn kracht ligt.

Op de foto: Yiwen

TijdVoorActie wil een uitnodigende omgeving creëren voor jongeren, waarin zij worden gezien en gehoord. Wat is er volgens jullie voor nodig om dat te bereiken?

Yiwen: Jongeren moeten weten dat vrijwilligers werk niet gewoon werk is. Het is een manier om iets zinvols te doen voor een ander, ook al is het iets kleins. Je kunt het verschil maken in het leven van een ander. Daarnaast is vrijwilligerswerk goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt wat je belangrijk vindt, waar je goed in bent en wat je daarmee kan betekenen voor de wereld. Ik zou willen dat meer jongeren dat weten en ik denk dat het belangrijk is om dat nog duidelijker te maken aan de jonge generatie.

Salwa: Het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Als ik vrijwilligerswerk doe, ben ik trots op mezelf. Dat gevoel van trots hebben andere jongeren denk ik ook nodig.

Kunnen scholen, organisaties of de overheid er meer aan doen om jouw gevoel van betrokkenheid bij de samenleving aan te wakkeren of te vergroten?

Salwa: Ik kan daar niet zoveel over zeggen, want ik woon nog niet lang in Nederland. Ik vond het in het begin wel heel lastig om contact te maken en voelde me vaak eenzaam. In de Internationale Schakelklas leren we veel over de taal en de samenleving, maar er is weinig aandacht voor bijvoorbeeld hoe je je voelt of waar je tegenaan loopt.

Yiwen: Ik heb dat acht jaar geleden ook zo ervaren toen ik in de Internationale Schakelklas zat. Er mist een stukje aandacht voor wat je als nieuwkomer meemaakt en waar je tegenaan loopt. Ik denk dat we die doelgroep in de samenleving wat beter kunnen opvangen, zodat ze makkelijker omgaan met de stress en eenzaamheid die horen bij aarden in een nieuw land.

Zou je het Jongerenpanel van TijdVoorActie aanraden aan andere jongeren?

Yiwen: Ik heb tot nu toe nog niet veel voor het Jongerenpanel kunnen doen, maar ik heb vertrouwen in TijdVoorActie. Ik vind dat ze als organisatie goed zijn in jongeren bereiken en betrekken. Ze geven jongeren een doel en een kans om te groeien. Dat zou ik voor iedereen wensen.

Salwa: Ik zou het ook zeker aanraden. Ik vertel vrienden uit mijn klas vaak over wat ik doe bij TijdVoorActie en mijn andere vrijwilligerswerk. Ik moedig ze aan om ook mee te doen, omdat het zo goed is voor je taalontwikkeling, maar ook zeker je zelfvertrouwen. Dat geldt denk ik voor alle jongeren.

Join TijdVoorActie's jongerenpanel!

Wat hebben jongeren nodig? Hoe willen ze betrokken worden bij de samenleving? Niemand kan beter antwoord geven op deze vragen dan jongeren zelf!

Wij zoeken jongeren voor ons panel. Ben je tussen de 16 en 30 jaar? Meld je aan!

TijdVoorActie - Andere trainingen bekijken
Benieuwd naar de andere impactverhalen?

Samen met onze partners streven we ernaar om niet alleen jongeren te betrekken bij vrijwilligerswerk, maar ook om lokale gemeenschappen te versterken en positieve veranderingen in de samenleving te bewerkstelligen.

Hoe wij dat doen lees je in de impactverhalen.


Handen
Traject Klaar Voor Elkaar

De juiste structuur en cultuur creëren om jongeren duurzaam bij je organisatie te betrekken? Dan is het traject Klaar Voor Elkaar echt wat voor jullie! Klaar Voor Elkaar is voor organisaties die met ouderen werken en hun vrijwilligersbestand willen verjongen. Benieuwd naar het traject? Lees snel verder.

Brochure Jongeren activeren

Benieuwd naar ons overige aanbod? Download onze brochure Jongeren activeren. Wij weten welke kansen en uitdagingen er zijn in het werken met jonge vrijwilligers. Wij helpen jou en je team graag op weg om stappen te zetten in het betrekken van jongeren. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Inspiratie
Jongeren zijn van betekenis!

Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?

Programma's
Programma's, maatwerk en nieuwe concepten

We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.