Traject | Klaar Voor Elkaar

De juiste structuur en cultuur om jonge vrijwilligers bij je organisatie te betrekken

Dat kun je bereiken met het traject Klaar voor Elkaar. Het ontwikkeltraject Klaar voor Elkaar is een compleet traject waar je met je team in zes bijeenkomsten en met behulp van opdrachten toewerkt naar een duurzame structuur en cultuur in hoe je jongeren bij je organisatie kunt betrekken. We geloven dat veel professionals en teams de vaardigheden en competenties al in huis hebben om jongeren te betrekken, maar dit nog onvoldoende weten of inzetten. Aan de hand van waarderend onderzoek doorlopen we de cyclus: Wat is, Wat kan en Wat zal. Op deze manier kijken we naar wat er al goed gaat en geven we waardevolle input om met elkaar te dromen over wat er mogelijk is in jullie organisatie en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Jongeren activeren
Klaar voor jonge vrijwilligers

Het traject in zijn geheel beslaat 6 bijeenkomsten of workshops. Het is ook mogelijk om aan de slag te gaan met één of meerdere workshops. In de praktijk zien we dat organisaties vaak beginnen met één workshop. In een kennismakingsgesprek stemmen we af wat het beste past bij jouw hulpvraag. Eenmaal gestart maken de  opdrachten tijdens en tussen de bijeenkomsten door de input praktisch. In het traject wordt er zo gericht mogelijk gecoacht op wat de individuele deelnemers en hun organisatie nodig hebben om het geleerde zich eigen te maken en jongerenproof te worden.


de volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Je leert over de diverse generaties en hun burgerschapsstijlen.
 • Je leert over- en begrijpt hoe de beleveniswereld van jongeren eruitziet.
 • Je leert over effectieve communicatie en interactie aangaan met zowel jongeren als ouderen.
 • Je ontdekt methoden om jongeren te bereiken en bij je organisatie te betrekken.
 • Je krijgt inzicht in het ontvangstklimaat en hoe de cultuur en structuur van een organisatie van invloed zijn.
 • Je leert een wervingsstrategie te ontwikkelen, inclusief het intitele contactmoment, verschillende opties en campagnemogelijkheden.
Jongeren activeren ontdek ons aanbod - Foto van Johanna en Ilse Marije - workshop-min-min
Inspiratie

‘Het is belangrijk om meer te kijken vanuit de doelgroep dan vanuit je eigen behoefte aan vrijwilligers. Dat levert een hele andere werkwijze op.' 

Sarieke Bronkhorst - projectcoordinator NPV Zorg voor het leven

Na het volgen van Klaar voor elkaar:

 • Heb je kennis over generaties, de verschillende beleveniswerelden en contact met jongeren.
 • Heb je handvatten voor hoe jij je organisatie mee kan nemen in het jongerenproof worden.
 • Ben je bekend met jouw eigen 'why' en hoe je dit verwoord in een pakkend wervingsboodschap.
 • Kun je een wervingsgesprek met een jongere voeren.
 • Heb je de juiste handvatten om een aangenaam ontvangstklimaat te creëren voor jongere generaties, met aandacht voor de cultuur van je organisatie.
 • Weet je welke wervingsopties en methoden er zijn en heb je geleerd hoe je een wervingscampagne opzet.

Is dit traject geschikt voor jullie?

Klaar voor Elkaar is voor organisaties die met ouderen werken en/of hun vrijwilligersbestand willen verjongen. Daarnaast is het van belang dat jouw organisatie klaar is voor verandering (of de bereidheid heeft te veranderen) van binnenuit en hierin tijd en moeite wil investeren. Het maakt niet uit hoever je bent in het betrekken van jongeren bij je organisatie. Omdat de drie lagen van ontwikkeling (Jij, Team, Organisatie) terugkomen in het traject is het van belang om met tenminste drie collega's het traject te doorlopen.

Enthousiast geworden? Leuk! Vul het contactformulier in en dan plannen we zo snel mogelijk (geheel vrijblijvend) een kennismakingsgesprek in.

Procesbegeleiding
TijdVoorActie - Whitepaper Jonge vrijwilligers de vooroordelen en voordelen
De vooroordelen en voordelen van jonge vrijwiligers

Jongeren zijn liever lui dan moe! Of niet? in deze whitepaper delen wij onze ervaringen. We nemen je mee naar de meest voorkomende vooroordelen en misvattingen én de voordelen over jongeren en jonge vrijwilligers.

TijdVoorActie - Andere trainingen bekijken
Bekijk onze trainingen

Willen jullie je verdiepen in het betrekken van jonge vrijwilligers bij de organisatie? Wij helpen jouw team graag op weg om stappen te zetten in het betrekken van jongeren en het verjongen van jullie vrijwilligersbestand. Bekijk de thema's waarop we jullie kunnen ondersteunen.

Schaar
Gratis toolkits

Van Jij en de Ander tot Straattafel en Samenspel: al onze toolkits zijn erop gericht om jong en oud samen te brengen. De één gericht op een project met jong en oud, de ander geeft input aan het gesprek hierover binnen het team of de organisatie. Elke toolkit biedt een complete werkvorm, inspiratie en hulp om jou werk uit handen te nemen!

Bekijk de brochure

Benieuwd naar ons overige aanbod? Download onze brochure Jongeren activeren. Wij weten welke kansen en uitdagingen er zijn in het werken met jonge vrijwilligers. Wij helpen jou en je team graag op weg om stappen te zetten in het betrekken van jongeren. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Inspiratie
Jongeren zijn van betekenis!

Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?

Programma's
Pogramma's, maatwerk en nieuwe concepten

We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.