Foto van groep jongeren

Impactverhaal TijdVoorActie en Erik Noordam van Ministerie van Defensie

Erik Noordam ziet hoe TijdVoorActie helpt het perspectief op Defensie te veranderen: ‘Voor veel jongeren een ver-van-mijn-bedshow’

Volgens Erik Noordam weten veel jongeren niet goed wat Defensie doet en waarom het ministerie bestaat. Daar komt verandering in dankzij MDT Missie: een programma dat het ministerie samen met TijdVoorActie ontwikkelde. Erik legt uit hoe de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de twee organisaties zijn vruchten afwerpt.

Kun je wat vertellen over jouw rol binnen het ministerie van Defensie?

Ik ben projectleider van een dienjaar binnen Defensie. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het oprichten en implementeren van zo’n dienjaar. Hiervoor heb ik een militair werkstudentprogramma opgezet voor het Defensity College. Binnen dat programma kwam ik voor het eerst in aanraking met TijdVoorActie. Samen voeren wij, als invulling van Maatschappelijke Diensttijd (MDT), het programma MDT Missie uit.


Erik Noordam

Kun je iets vertellen over het ontstaan van die samenwerking?

Minister Bijleveld wilde destijds dat Defensie invulling geeft aan Maatschappelijke Diensttijd. Daarvoor kregen we subsidie, op de voorwaarde dat we de MDT in samenwerking met een sociale partner zouden opzetten. Zo zijn we in contact gekomen met TijdVoorActie. Gezamenlijk hebben we MDT Missie opgezet: een programma voor jongeren waarin zij eerst drie dagen op militaire bivak gaan en daarna vrijwilligerswerk gaan doen in hun eigen buurt of stad.

Op welke manier draagt ons verband bij aan de doelstelling van Defensie in dit programma?

In het begin heeft TijdVoorActie ons onder andere geholpen met het bereiken van jongeren die mee willen doen met een MDT. We hebben het programma ook gezamenlijk vormgegeven, maar wel elk vanuit onze eigen invalshoek: wij de bivak en zij het onderdeel met vrijwilligerswerk. Dat laatste ligt niet in het straatje van Defensie; veel van wat wij doen speelt zich ver van de samenleving af, achter hekken op militaire bases.TijdVoorActie heeft echter een groot netwerk in de samenleving op lokaal niveau.

Hoe ziet die samenwerking tussen Defensie en TijdVoorActie er nu uit?

Die is veel verder gevorderd. MDT Missie is nu een goed ontwikkeld concept. Er is balans tussen de bivak en de maatschappelijke inzet naderhand. De bivak vullen we nu samen in, met onder andere coaching van de jongeren door de Community partners vanTijdVoorActie.

Procesbegeleiding
Inspiratie
MDT Missie: Samen richting kracht!
Samen met het Ministerie van Defensie is TijdVoorActie de uitvoeringspartner van MDT Missie. MDT Missie bestaat uit een driedaags militair bivak, waarbij jongeren in teamverband opdrachten volbrengen. Hierbij staat samenwerken en reflecteren centraal. Coaches, aangestuurd door TijdVoorActie, begeleiden de jongeren in dit proces. Na het bivak gaan jongeren aan de slag met vrijwilligerswerk in hun eigen woonomgeving, de sociale missie.

TijdVoorActie - MDT Missie

Er is dus best wat veranderd in hoe onze organisaties samenwerken?

Jazeker. TijdVoorActie en Defensie zijn van oudsher geen voor de hand liggende organisaties om samen te werken. We moesten even aan elkaar wennen. Toch is het zeker voor onze organisatie een vruchtbaar verbond gebleken. We willen meer bekendheid in de maatschappij voor wat Defensie doet en zo meer ambassadeurs onder de bevolking creëren. Dat is ook waarom we meedoen aan MDT Missie. Voor veel mensen is wat wij doen niet duidelijk. En dat terwijl wat Defensie doet zo belangrijk is voor Nederland.

Zo draagt TijdVoorActie dus mee aan de missie van het Ministerie van Defensie?

Op dit gebied wel, inderdaad. We hebben de doelstelling om te zorgen dat mensen in Nederland beter begrijpen waar wij mee bezig zijn en waarom dat geld kost. TijdVoorActie helpt ons om dat te bereiken door jongeren te betrekken. Ze kijken bovendien met een compleet ander perspectief naar hetzelfde probleem.

Heb je een voorbeeld van dat andere perspectief?

Defensie zit meer op het aspect van mensen vormen. We nemen jongeren mee in het systeem van Defensie. Maar vrijwilligerswerk en ervaring opdoen buiten de hekken van onze bases, midden in de samenleving, is niet wat wij doen. Daar is TijdVoorActie juist goed in. Zo leren we van elkaar als organisaties en brengen we Defensie dichter bij de maatschappij. De samenwerking heeft dus een organisatorische meerwaarde, maar ook zeker een inhoudelijke.

Hoe draagt MDT missie dan bij aan de vermaatschappelijking van de krijgsmacht?

Je creëert een laagdrempelige manier voor jongeren om kennis te maken met militair zijn in zo’n bivak. Ze leren over samenwerken, hun rol pakken in een groep, omgaan met leiderschap en leiding geven. Na MDT Missie hebben ze een veel beter beeld van wat wij doen en waarom. Veel van die jongeren zullen niet direct bij Defensie solliciteren, maar ze leren wel veel en dat nemen ze mee. Het kan ze helpen hun plek in de maatschappij te vinden.

'Defensie zit meer op het aspect van mensen vormen. We nemen jongeren mee in het systeem van Defensie. Maar vrijwilligerswerk en ervaring opdoen buiten de hekken van onze bases, midden in de samenleving, is niet wat wij doen. Daar is TijdVoorActie juist goed in.'

Erik

Wat denk jij dat de impact is van vrijwillige inzet op de betrokkenheid van jongeren in onze samenleving?

Ik denk dat jongeren op die manier realiseren dat niet iedereen het zo goed heeft als zij. Tijdens een MDT Missie-traject hebben we eens meegemaakt dat een jongere werd gezegd een ander, droog paar schoenen aan te trekken. Zijn antwoord was dat hij maar één paar schoenen heeft. Voor andere jongeren kan dat een ongekend gegeven zijn.

Vrijwilligerswerk helpt jongeren buiten hun sociale, culturele en economische bubbel te treden. Ze komen in contact met mensen met allerlei achtergronden. Ik ben ervan overtuigd dat je daardoor ook met meer begrip en tolerantie naar anderen leert kijken. Dat kan alleen maar leiden tot een mooiere maatschappij waarin iedereen fijn met elkaar leeft.

TijdVoorActie wil een uitnodigende omgeving voor jongeren creëren, waarin zij worden gezien en bijdragen aan de samenleving. Wat is jouw wens of droom hierin?

Ik hoop dat de algemene visie op Defensie verandert voor jongeren. Dat we worden gezien als maatschappelijke noodzaak, waar sommigen zich voor in willen zetten. Want het gaat twee kanten op: enerzijds draagt wat wij doen bij aan het veilige leven in Nederland en anderzijds kan je aansluiten bij Defensie - op welke manier dan ook - bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Jongen met zwarte krullen

Hoe zie jij onze samenwerking in de toekomst voor je?

Ik hoop dat we MDT Missie verder ontwikkelen en opschalen. Daarnaast denk ik dat we meer instanties kunnen betrekken dan we nu doen. Er zijn nu twee partijen betrokken, maar daar hoeft het niet bij te blijven. We kunnen bijvoorbeeld bedrijven en instanties stimuleren om hun mensen tijd te geven om zich in te zetten voor Defensie. Ik zou het prachtig vinden als het in de toekomst een soort maatschappelijke status geeft als jij je vrijwillig hebt ingezet via MDT Missie of een ander vergelijkbaar vrijwillig doel.

TijdVoorActie - Andere trainingen bekijken
Benieuwd naar de andere impactverhalen?

Samen met onze partners streven we ernaar om niet alleen jongeren te betrekken bij vrijwilligerswerk, maar ook om lokale gemeenschappen te versterken en positieve veranderingen in de samenleving te bewerkstelligen.

Hoe wij dat doen lees je in de impactverhalen.


Schaar
Gratis toolkits

Van Jij en de Ander tot Straattafel en Samenspel: al onze toolkits zijn erop gericht om jong en oud samen te brengen. De één gericht op een project met jong en oud, de ander geeft input aan het gesprek hierover binnen het team of de organisatie. Elke toolkit biedt een complete werkvorm, inspiratie en hulp om jou werk uit handen te nemen!

Handen
Traject Klaar Voor Elkaar

De juiste structuur en cultuur creëren om jongeren duurzaam bij je organisatie te betrekken? Dan is het traject Klaar Voor Elkaar echt wat voor jullie! Klaar Voor Elkaar is voor organisaties die met ouderen werken en hun vrijwilligersbestand willen verjongen. Benieuwd naar het traject? Lees snel verder.

Brochure Jongeren activeren

Benieuwd naar ons overige aanbod? Download onze brochure Jongeren activeren. Wij weten welke kansen en uitdagingen er zijn in het werken met jonge vrijwilligers. Wij helpen jou en je team graag op weg om stappen te zetten in het betrekken van jongeren. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Inspiratie
Jongeren zijn van betekenis!

Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?

Programma's
Programma's, maatwerk en nieuwe concepten

We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.