Inspirerende Podcasts: Jongeren, Vrijwilligerswerk en Een Veerkrachtige Samenleving
Welkom op onze inspiratiepagina voor podcasts! Hier vind je een verzameling boeiende podcasts die je aan het denken zetten over jongeren, vrijwilligerswerk, en het bouwen van een veerkrachtige samenleving waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.
We hebben de podcasts voor je gegroepeerd op thema, zodat je snel iets kunt vinden dat bij jouw interesses past. Veel luisterplezier!
Vrijwilligerswerk & mentale weerbaarheid
🎙Kracht in je kop!
In onze eigen podcast bespreken we waarom het cruciaal is dat vrijwilligerswerk steviger wordt verankerd in politiek, overheid, zorg en samenleving. We gaan in gesprek met experts, jongeren en elkaar om te verkennen hoe vrijwilligerswerk niet alleen bijdraagt aan persoonlijke groei en mentaal welzijn, maar ook aan een weerbaar Nederland waar naar elkaar omzien de norm is.
Jong, oud en generaties verbinden
Het samenbrengen van jongeren en ouderen creëert wederzijds begrip en biedt waardevolle kansen voor groei en verbinding. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En wat hebben de de verschillende generaties eraan? Bij TijdVoorActie zien we dagelijks de positieve impact van intergenerationeel contact. Wij worden dan ook regelmatig gevraagd voor podcasts om onze inzichten te delen over het belang van deze generaties. En dat doen we graag!
🎙Ouderen spreken zich uit
Deze podcast is opgenomen tijdens het congres 'Een nieuwe generatie ouderen langer thuis' en onze Johanna werkte daaraan mee. In deze aflevering gaan we in gesprek over de thema’s wonen, jong en oud en actief en vitaal blijven. Met prikkelende vragen, gekozen door deelnemers aan de podcast. Bezoekers van de live opname konden deelnemen door hun mening te delen, of vragen te stellen over deze thema’s. Luister de opname nu terug!
🎙Hoe kleurt de tijd waarin je opgroeit jouw leven?
In deze podcastaflevering Bij Jorieke van Groot Nieuws Radio gaan Wim Dekker, Johanna Hoving en Ilse-Marije Sikkema in gesprek over het verbinden van generaties. Ze bespreken onder andere:
- Hoe kleurt de tijd waarin je opgroeit jouw kijk op het leven?
- Wat is de invloed van je levenshouding?
- Hoe verhoud je je tot de generaties boven en onder je?
🎬Human Forever
Geen podcast maar een docu die we jullie niet willen onthouden. De 24-jarige Teun Toebes heeft een bijzondere missie: het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie. Al jaren woont hij op de gesloten afdeling van een verzorgingshuis om de wereld van dementie van binnenuit te begrijpen. Johanna en Ilse Marije bezochten deze indrukwekkende film in de bioscoop en het maakte diepe indruk. Goed nieuws! De docu staat nu op Videoland.
📺Tieners tegen kwalen
Het nieuwe MAX-programma Tieners tegen kwalen - draait om een bijzonder sociaal experiment: welke invloed hebben jong en oud op elkaar? Acht ouderen en acht tieners ontdekken wat er gebeurt zodra ze intensief met elkaar optrekken. Lukt het de ouderen om weer (meer) van het leven te genieten? En verminderen de gevoelens van eenzaamheid en mentale stress onder de tieners? Met een mix van humor en ernst laat Jongeren tegen Kwalen zien dat samenkomen en delen de sleutel is tot herstel en groei. Mis deze waardevolle show niet!
Social media & jongeren
Social media...Aan de ene kant biedt het jongeren ruimte voor zelfexpressie, verbinding met anderen en toegang tot informatie. Aan de andere kant kan het ook leiden tot druk, vergelijkingen en gevoelens van eenzaamheid. Wat doet zo'n constante blootstelling aan een idealized leven met onze jongeren? Het beïnvloedt hoe jongeren zich zelf zien en hun plaats in de wereld. Het vormt hun identiteit en waarden, waardoor ze hun menselijkheid in een digitale context herdefiniëren. Daarom is het cruciaal dat we jongeren ondersteunen in het navigeren door deze complexe wereld, zodat ze een gezond evenwicht kunnen vinden tussen hun online en offline leven. We raden dan ook van harte de volgende podcast aan, waarin er dieper wordt ingegaan op dit thema!
🎙the anxious generation
De geestelijke schade van de smartphone en social media is gigantisch
Onze jongeren kampen met een geestelijke gezondheidscrisis: angstiger, depressiever en sneller afgeleid dan ooit. Dit stelt de Amerikaanse sociaal-psycholoog Jonathan Haidt in zijn nieuwe boek The Anxious Generation (Generatie Angststoornis). Hij legt de schuld voor deze crisis bij de opkomst van smartphones en social media rond 2012, en schetst de verontrustende gevolgen. Mis deze belangrijke en prikkelende aflevering van De Ongelooflijke Podcast niet!
🎙mobieltjes zijn gif in de klas
Een levendige podcast over jongeren en de maatschappelijke thema’s die hen bezighouden.
De Jeugdkantine, een ontmoetingsplaats voor jongeren, ouders, beleidsmakers en jeugdprofessionals. Presentatoren Nienke de la Rive Box en Rida Deraoui nemen je mee op verkenningstocht door de leefwereld van jongeren. Zij duiken in thema's zoals sociale media, jeugdcriminaliteit en prestatiedruk. In elke aflevering verkennen ze een onderwerp aan de hand van prikkelende stellingen zoals 'Mobieltjes zijn gif in de klas'.
'Of is het ten diepste een filosofisch probleem?'
Soms komt er een artikel voorbij dat meteen de aandacht trekt en massaal wordt doorgestuurd: ‘Lees dit! Dit is écht iets voor De Ongelooflijke!’ Zo’n artikel is het recent verschenen essay in het Financieele Dagblad over mentale problemen en de druk van de moderne maatschappij. De boodschap is duidelijk: je moet iets maken van je leven, presteren en ontdekken wie je echt bent.
De dood van God
Een opvallende uitspraak in het essay is dat Generatie Z de eerste generatie is die de dood van God begint te internaliseren, wat grote gevolgen heeft voor hun mentale gezondheid. Filosoof Menno de Bree, voormalig columnist en docent aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, wijst erop dat we vaak kijken naar psychologische oorzaken van mentale problemen, terwijl het volgens hem ten diepste een filosofisch probleem is.
In deze aflevering van De Ongelooflijke Podcast spreekt David Boogerd met Menno de Bree, samen met vaste gast Stefan Paas, theoloog en professor aan de VU en de Theologische Universiteit Utrecht. Mis deze diepgaande discussie over de geestelijke uitdagingen van onze tijd niet!
Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?
We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.