Maak kennis met Niels en zijn jongeren vrijwilligersnetwerk

5 september 2023 | M.A.D. Waddinxveen is sinds januari 2023 aangesloten bij TijdVoorActie en uitvoerder van MDT Onderwijs. Wij spraken Niels Verdouw, bevlogen jongerenwerker, pionier en coördinator van het nieuwe netwerk voor jongeren in Zuid-Holland. Wij vroegen naar zijn motivatie en hoe hij het opzetten van een nieuw netwerk ervaart. Lees het verhaal van Niels en laat je inspireren!

M.A.D. een feit! Wat wil je met M.A.D. Waddinxveen bereiken? Wat is je missie?

Mijn persoonlijke missie? Ik merk dat wanneer je jongeren spreekt, op vaste momenten, een keer per zoveel tijd, zoals ik ook deed als coach, je ze wel helpt maar het gaat gewoon niet zo snel. Zelf ben ik vanaf mijn 12e aan de slag gegaan in de detailhandel. Ik begon in het magazijn maar door te doen en on the job te leren werd ik op mijn 21e floormanager en mocht ik leiding geven aan meer dan 40 mensen. Ik heb mijn opleiding Commerciële economie toen ook niet afgrond. Ik werd ongelukkig van de schoolbanken, ik wilde in de praktijk leren.

En ik zie dat het leren en ontwikkelen door te doen ook werkt voor jongeren (nee, niet met je studie stoppen! hahaha). En dat zie je nu terug in de ervaringen die je jongeren met MDT op doen. Ze doen echt zulke mooie dingen, je ziet ze ervan groeien. Ze komen angsten onder ogen en voelen zich waardevol. Ze dragen écht wat bij aan hun eigen omgeving. En dat is heel krachtig.

"het meest waardevolle is tot nu toe het TijdVoorActie netwerk en de inspiratie events die jullie organiseren."

Wat heeft het jongeren vrijwilligersnetwerk je tot nu toe gebracht?

Zien wat het met jongeren doet, dat is gewoon prachtig. De succesverhalen geven jezelf ook een boost. Het is echt iets heel moois en unieks. Je maakt impact in het leven van jongeren, en het zal ze de rest van hun leven bijblijven. Het ontstijgt echt dingen als salaris of status. Het brengt zingeving. Het is niet alleen maar een baan, het is hoger dan dat.

Kun je zo'n succesverhaal met ons delen?

Er is er eentje, ja dat is typisch zo’n mooi voorbeeld van hoe je hoopt dat het zal gaan. Er kwam een jongen bij ons, 23 jaar, hij zat thuis na het afronden van zijn opleiding. Ja, hij wandelde af en toe wel met de hond, maar dat was het dan ook. Kwam verder nergens, en zag geen vrienden. Hoe dat kwam? Zijn laatste stage was een vervelende ervaring. Hij is daar echt onzeker door geworden. Terwijl je eigenlijk na het afronden van je opleiding vol vertrouwen zou mogen gaan solliciteren. Toch heeft hij op een gegeven een mooie eerste stap gezet en is op de gemeente afgestapt met het idee kleurplaten te maken voor kinderen (hij tekent erg graag, is heel creatief ook).

De gemeente kon daar zelf op dat moment niet zo veel mee maar stuurde hem door naar mij. Hij heeft vervolgens via ons zijn MDT (Maatschappelijke Diensttijd) gedaan bij een evenementenorganisator, waar hij zijn creatieve skills kon inzetten, door om de week te helpen bij een knutselmiddag in het centrum. Hij mocht ook op kantoor creatieve werkzaamheden doen. Je zag hoe hij steeds meer in zijn kracht kwam te staan. Voorafgaand hadden we samen leerdoelen opgesteld. Zo vond hij het lastig om naar buiten te treden en contact te maken met anderen. Ik heb hem een challenge gegeven. Heel simpel; een gesprek met een kind is 5 punten, een gesprek met een volwassene is 10 punten. Bij 50 punten trakteer ik je op een ijsje. Nou dat was een succes, wij een ijsje halen samen. Super!

Wauw, wat een tof idee die challenge! Hoe gaat het nu met hem?

Nou ik spreek hem binnenkort weer maar wat ik weet is dat hij nu bij het recreatieteam van een Roompot park werkt en hij doet nog steeds klussen voor dat creatieve bureau. Dit was echt een succesvol MDT traject. Ik zag hem groeien, hij durft nu anderen aan te spreken, zichzelf uit te spreken, hij staat echt steviger in zijn schoenen. En dat in een half jaar he?!

Welke rol speelt TijdVoorActie bij het opzetten van het netwerk en het uitvoeren van MDT?

Het afgelopen jaar is vooral het netwerk van TijdVoorActie onmisbaar geweest. Via TijdVoorActie bied ik natuurlijk MDT aan. Ik heb diverse keren contact gehad met Tonny. En Marco kan ik ook altijd mailen en vragen stellen. Maar het meest waardevolle is tot nu toe het TijdVoorActie netwerk en de inspiratie events die jullie organiseren. Ik schrijf van tevoren mijn vragen op die ik heb voor andere jongeren vrijwilligersnetwerken. Dat werkt perfect. Buiten de inspiratie events om heb ik met name contact met Samen Voor Goud en Haagse Helpers. Ik ben laatst nog bij Alex geweest trouwens. Dan delen we ervaringen uit. Ook heb ik contact met Young Connection uit Pijnacker. Zo kon ik laatst via hen ook iemand inhuren voor een eventweek. Fijn!

Too MAD to be Good is de slogan van M.A.D. Waddinxveen
Promotieposter van jongeren vrijwilligersnetwerk M.A.D. Waddinxveen

Hoe is het nieuwe jongeren vrijwilligersnetwerk eigenlijk ontstaan?

Pieter Foekens, voorzitter van het bestuur van stichting Met Elkaar in Waddinxveen, kwam met TijdVoorActie in contact en werd steeds enthousiaster over het idee om meer voor én met jongeren te gaan doen. Er is in Waddinxveen niet veel voor jongeren en daar wilde hij verandering in brengen. Met één grote drijfveer: jongeren niet zien als een probleem maar als een kans!

Ik kende Pieter al van missionair werk vanuit de kerk maar toen hij me vroeg om een jongerenvrijwilligersnetwerk op te starten zei ik nee. Ik ben jongerenwerker, daar ligt mijn hart, en eerlijk gezegd kon ik me moeilijk een voorstelling maken van wat dat zou inhouden: zo’n netwerk opstarten. Daarnaast was ik druk met het opzetten van koffiebar Boeiend. Ondernemen zit wel echt ook in mijn bloed en ik wilde dit met jongeren gaan doen. Jongeren die op het verkeerde pad waren geraakt en een afstand hadden tot de arbeidsmarkt een plek bieden waar wel aan de slag konden. In de naam ‘Boeiend’ zit dan ook een - verwijzing met een knipoog - naar Boeien. Snap je’m? Vanwege corona en een toch ook wel moeizame samenwerking met de gemeente besloot ik, met pijn in mijn hart hoor, te stoppen met het opzetten van de koffiebar. Precies op dat moment vroeg Pieter nogmaals of ik het jongerennetwerk wilde mee helpen opzetten. Ik had me er intussen meer in verdiept, want het idee had me toch niet helemaal losgelaten en ik besloot ervoor te gaan. In december werd het beklonken en in januari gingen we van start.

Met succes! Vooralsnog bieden we MDT aan (MDT Onderwijs) samen met het Coenecoop College in Waddinxveen. Dat gaat echt heel fijn. Zes jongeren hebben hun MDT afgerond. Nog niet heel veel wellicht, maar de ervaringen zijn zo gaaf. Dit schooljaar gaan we voor 40 jongeren die hun MDT afronden!

Welke tip zou je mee willen geven aan pioniers-to-be?

Start gewoon. Want in alle eerlijkheid, je hebt geen flauw idee wat je kunt verwachten en hoe het zal gaan maar begin gewoon met wat je hebt en weet. Laat je leiden door wat er gebeurt. Beweeg mee met wat zich voordoet. Probeer ook niet van te voren alles uit te denken, dat heeft geen zin. En heb vertrouwen in het concept. Dat heeft zich namelijk al bewezen. Het slaat aan, bij jongeren en organisaties. Het is wel handig als je goed kunt schakelen, want je krijgt met allerlei organisaties en instanties te maken. Jij kunt daarop inspringen en kansen pakken die zich voordoen. Het is beetje een sprong in het diepe, maar wie niet waagt wie niet wint toch?

Meer lezen over M.A.D. Waddinxveen? Klik hier voor de website.

TijdVoorActie en Niels Verdouw

Interesse om een jongeren vrijwilligersnetwerk te starten? Leuk! 

Sluit je aan bij TijdVoorActie. Wij helpen je van A tot Z. Bovendien maak je dan deel uit van de TijdVoorActie community en ontmoet je andere pioniers en jongeren vrijwilligersnetwerken. Een bron van inspiratie, kennis en ervaring! Vul hier het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.