“Wat begon als een stage, werd uiteindelijk mijn missie!”
Maak kennis met Rick Schoen,
de drijvende kracht Sociale Gasten, een inspirerend jongeren
vrijwilligersnetwerk in Amersfoort en community partner van TijdVoorActie.
“Dat begon eigenlijk allemaal tijdens mijn stage bij Netwerk Dien je Stad,”
vertelt Rick. “Ik raakte daar echt geïnspireerd door het idee dat jongeren iets
kunnen betekenen voor anderen in hun eigen stad. Je ziet momenteel ook zoveel
ellende in de wereld, bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. En net als veel
jongeren van nu, vroeg ik me af: wat kan ik hier nou tegen doen?” Tijdens zijn
stage ontdekte Rick dat je wél iets kunt doen. “Door vrijwilligerswerk te doen,
merkte ik: zelfs met een uurtje van je tijd kun je al impact maken. Dat vond ik
zo tof. Het gaf me het gevoel dat ik in actie kon komen, dat ik kon bijdragen.”
"Ze ontmoeten veel nieuwe mensen tijdens het doen van vrijwilligerswerk en daarvoor hebben ze een veilige basis nodig. Die willen wij voor hen creëren.” - Rick
Wat maakt Sociale Gasten uniek?
“Wat ons echt anders maakte dan veel andere netwerken? Dat zit ‘m denk ik vooral in de manier waarop we Sociale Gasten benaderd hebben. Wij zijn er echt ingegaan met het idee: we willen van Sociale Gasten ook een merk maken. Niet zomaar een initiatief, maar iets dat jongeren écht aanspreekt.” En dat is goed gelukt. “We gingen echt nadenken: hoe moet de vormgeving eruitzien? Wat voor logo past erbij? Wat straalt de website uit? Alles moest kloppen met wat we wilden overbrengen.”
Niet alleen het opbouwen van het merk was belangrijk, maar ook hoe ze met de jongeren willen werken. “Wij hebben altijd gezegd: de jongere staat centraal. En dan bedoel ik: wat wil die jongere, wat past bij hem of haar, wanneer hebben ze tijd om vrijwilligerswerk te doen? Daarbij moeten jongeren zich gezien voelen om het avontuur aan te durven gaan, want het kan veel zijn. Ze gaan wel echt uit hun comfortzone. Ze ontmoeten veel nieuwe mensen tijdens het doen van vrijwilligerswerk en daarvoor hebben ze een veilige basis nodig. Die willen wij voor hen creëren.”

Zijn er specifieke programma's of initiatieven die jullie hebben opgezet?
MDT Politiek
“Ja, absoluut. We werken met vaste programma’s zoals Maatschappelijke Diensttijd-trajecten en projecten zoals het maatjesproject. Maar wat ons echt uniek maakt, is ons MDT-politiek traject. Daarin krijgen MDT’ers de kans om te leren hoe de lokale politiek werkt. Ze krijgen debattraining, er komt een wethouder op bezoek… Een beetje in zo’n College Tour-achtige setting, waarin ze ook echt vragen mogen stellen.” En dat blijft niet bij theorie. “Een paar keer zijn ze ook echt met een sociaal probleem aan de slag gegaan. En het toffe is: dat mochten ze dan presenteren aan de gemeenteraad.”
Weggeeflokaal
“Wat misschien ook nog leuk is om te noemen, is iets wat we in Amersfoort doen en waar we best een beetje trots op zijn: het Weggeeflokaal.” En daar zijn ze in Amersfoort redelijk uniek in. Rick vertelt dat het simpel maar krachtig is: een winkel waar mensen gratis kleding kunnen halen. “Er wordt kleding gedoneerd en mensen die dat nodig hebben, kunnen op afspraak langskomen om iets moois uit te zoeken.” Maar het mooiste is misschien nog wel wie die winkel runt: “Het wordt helemaal gerund door MDT’ers, en het zit in een lokaal van MBO Amersfoort.”
Kan je een mooi voorbeeld delen van een specifiek moment waarop een jongere echt het verschil heeft gemaakt?
Absoluut! “Er was een oudere vrouw die in haar leven veel had meegemaakt en lichamelijk snel achteruitging. Via ons netwerk koppelden we haar aan twee jongeren. Ze kwamen elke week bij haar langs, maakten soep en kletsten met elkaar. Toen het slechter met haar ging, bleven ze langskomen – zelfs toen ze uiteindelijk in het hospice lag. In hun kerstvakantie gingen ze nog langs om afscheid te nemen. Op haar bed lag de pluchen knuffel die ze van de twee jongeren in het kerstpakket had gekregen. Het laat zien hoeveel betekenis zo'n contact kan hebben.”


De uitdaging van de perfecte match: jongeren en hulpvragen
“De grootste uitdaging is misschien wel het maken van een goede match tussen wat een jongere kan en wil, en de situatie waarin de hulpontvanger verkeert. Soms zijn er complexe hulpvragen, zoals bij mensen met verslavingsproblematiek of psychische klachten. Dan moeten wij goed inschatten: kunnen we daar met een gerust hart een jongere op afsturen? Je brengt twee kwetsbare groepen samen, en dat vraagt zorgvuldigheid – en dus veel tijd.”
Hoe heeft TijdVoorActie jou geholpen jouw netwerk te lanceren?
“Naast praktische hulp zoals het meelezen met projectplannen en tips over fondsenwerving, voelde ik me ook echt onderdeel van een groter geheel. Je staat er niet alleen voor, en dat geeft moed. Dat ik kon sparren met mensen die zelf ook pioniers waren, maakte echt verschil. Zo leer je sneller en blijf je gemotiveerd.”
“Het werk is mooi, maar kan ook uitdagend zijn. Je bouwt aan iets met een klein team en moet veel voor elkaar krijgen. Daarom is het zo waardevol om af en toe uit te zoomen tijdens een inspiratiedag van TijdVoorActie. Je merkt dan dat je onderdeel bent van een grotere beweging. Je deelt ervaringen, krijgt nieuwe ideeën en laad jezelf weer op. Ook het contact met andere netwerken – zeker die al wat langer draaien – helpt om je eigen vraagstukken in perspectief te zetten.”


Advies voor wie zelf een jongerennetwerk wil starten
“Begin gewoon. Je hoeft niet direct een stichting op te richten. Deel je idee met iemand anders, kijk of anderen enthousiast zijn, en ga dan iets kleins doen. Regel iets. Doe ervaring op. Verandering ontstaat door beweging, niet door te lang nadenken. En het allerbeste is: ga zelf vrijwilligerswerk doen. Dan ervaar je wat het is en of het bij je past.”
Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?
We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.