Maak kennis met Chantal, de drijvende kracht achter jongeren vrijwilligersnetwerk Mets!
Zeven jaar geleden zette zij de stap van beleidsmedewerker naar pionier in jongerenvrijwilligerswerk. Met een scherp oog voor talent en een open hart voor iedereen die wil bijdragen, bouwde ze jongeren vrijwilligersnetwerk Mets (voorheen: Stichting Jong Zwijndrechtse Waard) op. Een plek waar jongeren zonder labels hun plek vinden. Van spontane ontmoetingen tot bijzondere samenwerkingen—Chantal laat zien hoe jongeren het verschil maken in hun gemeenschap.
"Ik gun iedere gemeente een jongerennetwerk! Het is zo waardevol om een plek te creëren waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en ervaren dat ze van betekenis zijn voor hun stad of dorp."
Wat heeft jullie geïnspireerd om een vrijwilligersnetwerk voor jongeren op te zetten en hoe zijn jullie begonnen?
Zeven jaar geleden werkte ik nog als beleidsmedewerker bij de gemeente, maar ik voelde al langer dat ik iets anders wilde. Ik zag dat veel jongeren tegen het systeem aanliepen, maar tegelijkertijd waren er ook veel jongeren die iets wilden betekenen voor een ander. Toch vonden ze vaak niet hun plek binnen het reguliere vrijwilligerswerk.
Op een congres raakte ik in gesprek met jullie collega Johanna Hoving en deelde ik mijn ideeën met haar. Zij stelde de vraag: "Zou het niet iets voor jou zijn om een jongerenvrijwilligersnetwerk op te richten?" Dat zette me aan het denken. Kort daarna spraken we af bij de McDonald’s in Tiel om de mogelijkheden te bespreken en te kijken hoe TijdVoorActie ons kon ondersteunen.
In 2017 gingen we van start met de hulp van fondsen zoals het Oranje Fonds, Kansfonds en VSB Fonds. Vanaf 2018 begonnen we echt: jongeren kwamen in actie om sociale en praktische hulp te bieden aan inwoners met weinig of geen netwerk. Ze hielpen bijvoorbeeld met tuinieren, boodschappen doen, taalmaatjes zijn en we deden veel verhuizingen in die tijd.

Wij werken zonder labels en zien jongeren zoals ze zijn. We kijken samen naar wie ze zijn en wat ze te bieden hebben, we kijken naar de talenten. Daarbij geven we jongeren een tweede kans als ze dat nodig hebben. Zo had ik een stagiaire die vanwege privéomstandigheden met haar studie was gestopt. Toch vroeg ze of ze iedere donderdag bij ons op kantoor mocht helpen. Natuurlijk mocht dat! Er komen op donderdag vaker jongeren met hun laptop bij ons op kantoor zitten of om een praatje te maken. We bieden hen daarmee een soort save space.
Daarnaast durven we buiten de gebaande paden te denken. Fouten maken mag. Soms ontstaan er onverwachte matches die geweldig uitpakken. Een voorbeeld hiervan is een bijzondere samenwerking met een coffeeshop als subsidieverstrekker. In eerste instantie twijfelden we, maar uiteindelijk bood dit juist kansen en hebben we hierdoor ons netwerk kunnen versterken.
Hoe stimuleren jullie jongeren om zich in te zetten voor anderen in de gemeente?
Door onderdeel te zijn van deze gemeenschap. Ik woon, werk en leef hier, waardoor ik jongeren overal tegenkom: op scholen, verenigingen en op straat. Mijn kinderen zeggen weleens gekscherend: "Je lijkt wel op de reclame van Albert Heijn," omdat ik overal bekenden tegenkom.
Ik ga open het gesprek aan met jongeren en vraag hen wat hen beweegt. Vaak hoor ik: "Ik heb geen tijd voor vrijwilligerswerk." Dan vraag ik: "Heb je vier uur per jaar om iets te doen?" Meestal hebben ze dat wel, en zo probeer ik de drempel laag te houden. Dit leidt vaak tot mooie ontmoetingen. Zo koppelde ik eens een jongere uit de GGZ, die in een goede fase zat en graag een maatje wilde, aan een jongen die thuiszat en niet naar school ging. De eerste begon de tweede les te geven en mee naar buiten te nemen. Jaren later zie ik ze nog steeds samen optrekken; een echte vriendschap is ontstaan.


Wat zijn de grootste uitdagingen bij het betrekken van jongeren?
De sleutel is oprechte aandacht. Jongeren willen gezien en serieus genomen worden. Ik zeg ook vaak: "Nee is een prima antwoord." Als je het te druk hebt met school of je hoofd te vol zit, is het beter om eerlijk te zijn dan op het laatste moment af te zeggen. De waarden die voor mij gelden, draag ik ook over op jongeren. Jongeren vinden dit vaak ingewikkeld, omdat ze vaker teleurgesteld zijn en dan denken dat ik het niet meen. Hier ligt dus best de uitdaging!
Hoe heeft TijdVoorActie jullie geholpen bij het op zetten van het netwerk?
In de beginjaren was het een zoektocht om voet aan de grond te krijgen en voldoende financiële middelen te vinden. Dit bracht veel onzekerheid met zich mee en er waren wisselingen in betrokken mensen. Er waren momenten dat ik overwoog te stoppen, maar dankzij steun van Tonny Havinga en de boekhouder destijds van TijdVoorActie hebben we doorgezet. TijdVoorActie bood ons formats en standaardbrieven voor subsidieaanvragen, wat enorm heeft geholpen. De passie en het meedenken heeft mij echt door moeilijke momenten heen geholpen.

"In de beginjaren was het een zoektocht om voet aan de grond te krijgen en voldoende financiële middelen te vinden.."
Hoe draagt de samenwerking met TijdVoorActie en andere communitypartners bij aan jullie succes?
De kracht zit in het collectief. Binnen onze community van jongerenvrijwilligersnetwerken delen we kennis en ervaringen. De landelijke inspiratiedagen zijn waardevol, maar ook iets simpels als een appgroep waarin we vragen kunnen stellen onderling is helpend om uit te wisselen. Een mooi voorbeeld van een idee dat ontstaan is vanuit een inspiratie dag, is onze tuktuk. Tijdens een sessie (tombola) bespraken we hoe we ontmoeting in de stad konden bevorderen. Dat leidde tot de aanschaf van een tuktuk, die we nu inzetten om laagdrempelig contact te maken.
Welk advies hebben jullie voor anderen die een jongerennetwerk willen opzetten?
Ik gun iedere gemeente een jongerennetwerk! Het is zo waardevol om een plek te creëren waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en ervaren dat ze van betekenis zijn voor hun stad of dorp. Als pionier heb je wel een dikke huid nodig en behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Je moet een stevig netwerk om je heen bouwen waar je op kunt leunen en mee kunt sparren. Een jongerennetwerk staat niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd om vertrouwen op te bouwen bij partners in het veld, maar het resultaat is het meer dan waard!
Zou het niet geweldig zijn? Dat alle jongeren opgroeien in een omgeving waarin ze zich gezien en gewaardeerd worden? Een omgeving die hen uitnodigt bij te dragen aan de maatschappij. Een proeftuin waar ze kunnen leren en vaardigheden kunnen ontwikkelen?
We bieden concrete programma’s waarin we jarenlange ervaring hebben. Maar we maken ook graag op basis van vraag een concept op maat. Samen kijken we wat het beste past.