Zichtbaar maken van onze impact

Stel je voor. Je zit te zweten op je jaarverslag. De cijfers zijn keurig benoemd: aantal projecten, de hoeveelheid vrijwilligersuren die zijn ingezet. Maar je mist de verandering waar toe al die inzet heeft geleid voor je vrijwilligers en doelgroep. Maar hoe doe je dat?

Wil jij weten welke verandering jij daadwerkelijk teweeg brengt in het leven van je jongeren en mensen die je ondersteunt? Wil jij nog beter leren sturen op de kwaliteit van je werk en steeds succesvoller worden in je aanbod? Dan is het programma impactmeten geschikt voor jou! Een sociaal initiatief heeft het in deze tijd nodig om zichtbaar te maken wat jij de samenleving te bieden heeft en daar dan de juiste financiers aan te verbinden. Schrijf je in en de verdere verduurzaming van je initiatief komt een stap dichterbij!

Waarom impact meten?

Het aantonen van impact wordt vaak gebruikt als verantwoording richting financiers. Dat is natuurlijk belangrijk, maar er is veel meer mogelijk! Impactgericht werken kan bijdragen om de missie van je jongeren vrijwilligersnetwerk beter te bereiken, door inzicht te krijgen in hoe de activiteiten van je netwerk tot verandering in de samenleving leiden.

De verandertheorie helpt jou als netwerk om de inzet van je vrijwilligers niet alleen in termen van inzet te kwantificeren, maar verder te verdiepen wat je hebt bereikt in de maatschappij in termen van uitkomsten en veranderingen. En dat op basis van reeds bestaand bewijs!

Een verandertheorie is nuttig:

  • als ondersteuning bij je strategieontwikkeling
  • om de uitvoering van je werk met die strategie in lijn te brengen
  • in je externe communicatie (wat doen we, voor wie en waarom)

Opzet programma

Samen met Niek Bakker van MDF hebben we een traject ontwikkeld waarin je met andere netwerken aan de slag gaat met impactmeten! Het traject is zo ontworpen dat je op een praktische manier met de theorie aan de slag gaat. Samen met andere netwerken ontwerp je een verandertheorie en vertaal je die naar meetinstrumenten. In het traject ga je werken aan de verandertheorie voor een aantal doelgroepen (jongeren als vrijwilliger, ouderen en een nog samen te bepalen doelgroep). En je ontwikkelt een meetinstrument die je helpt om datgene wat je doet ook zichtbaar te maken. Aan het einde van het traject heeft ieder netwerk per doelgroep een verandertheorie met bijbehorende producten zoals een meetinstrument en een handleiding hoe je het geleerde in jouw eigen netwerk in praktijk kan brengen.

Data en investering

Hiernaast staan de data van de bijeenkomsten vermeld. 4 sessies zullen live in Utrecht plaatsvinden. De overige sessies en de subgroepen doen we online. 

Trainer en begeleiding

Niek Bakker van MDF Nederland zal het inhoudelijke programma verzorgen. Namens TijdVoorActie zullen Maries van der Hek en Tonny Havinga begeleiding en ondersteuning bieden. 

Niek Bakker

Maries van der Hek

Tonny Havinga

Schrijf je in voor het programma Impact meten!