Wie zijn wij

Expertisegroep Jong Oud is een initiatief van verschillende organisaties: NPV – Zorg voor het leven,  NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) en TijdVoorActie.

NPV

NPV – Zorg voor het leven is een christelijke beweging die met duizenden vrijwilligers praktisch vormgeeft aan de zorg voor het leven van mensen. Bij de NPV zijn, verspreid over het land, vooral oudere vrijwilligers actief. Met volle overtuiging werkt de NPV mee aan de verbinding tussen jonge en oude generaties vanuit de Expertisegroep Jong Oud. Daarnaast is de NPV actief met beleidsontwikkeling en advisering van mensen en organisaties over medisch-ethische ontwikkelingen.

NOV

Vereniging NOV komt op voor de belangen van vrijwilligers omdat vrijwillige inzet zin geeft aan het leven van jong en oud en bijdraagt aan een samenleving die naar elkaar omziet. Met het programma Samen Ouder Worden zet NOV in op nieuwe samenwerkingen en daarom nemen zij deel aan de Expertisegroep Jong Oud. Om meer jongeren en ouderen met elkaar in contact te brengen en  aan te sluiten bij de wensen van ouderen.

 

TijdVoorActie

TijdVoorActie is een beweging van jongeren die zelf het initiatief nemen om de samenleving vorm te geven. Met jarenlange ervaring mag je TijdVoorActie een van de specia­listen noemen als het gaat om duurzame inzet van jongeren in vrijwilligerswerk. Professionals van TijdVoorActie Johanna Hoving en Ilse Marije Sikkema werken vanuit deze organisaties als kartrekker voor Expertisegroep Jong Oud.

Onze missie

Wij versterken vrijwilligersorganisaties in het samenbrengen van jong en oud. Omdat we zien dat deze ontmoetingen zó waardevol zijn. We helpen jouw organisatie graag.

Johanna Hoving

Adviseur en coach

“Als kind zat ik op een koor. Op een dag zongen we, zoals vaker, in een verzorgingshuis. Ik belandde op schoot bij een mevrouw die ook Johanna heette. De band was geschept. Nog steeds voel ik me vaak thuis bij ouderen. Zij hebben zoveel meegemaakt. Dat zet mij stil bij wat echt belangrijk is (en wat niet). Ik hoef me bij hen niet te bewijzen. In een gehaaste maatschappij kunnen wij daar veel van leren, vind ik.”

“Ouderen kunnen van jongeren leren over de (soms veranderende) maatschappij en hun interessante belevingswereld. We hebben elkaar nodig, allemaal. Want samen zijn wij de samenleving. Jongeren, ouderen en iedereen die daartussen zit.”

“Omdat jong en oud elkaar niet standaard ontmoet, is het soms nodig om dit contact te faciliteren. Daarom werk ik met veel plezier mee in de Expertisegroep Jong Oud. Ik denk graag met jou en je vrijwilligersorganisatie mee!”

Ilse Sikkema

Adviseur en projectleider

“Binnen Expertisegroep Jong Oud zet ik me in om het belang van de ontmoeting tussen jong en oud te agenderen. Ik onderzoek, samen met organisaties, wat zij (meer) kunnen doen intergenerationeel contact. Samen ontdekken we kansen en aanknopingspunten. We halen naar boven wat er aan kennis, ervaringen en competenties zijn binnen de organisatie en proberen dat te versterken.”

“Wanneer je naar iemand van een andere generatie luistert en ontdekt wat hem of haar bezighoudt, ontdek je vaak dat je meer gemeen hebt dan je in eerste instantie verwachtte. Soms kost dat tijd en moeite, maar dat is het helemaal waard.”

“Echt contact en ontmoeting met de ander. Dat is wat mij drijft in mij werk voor Expertisegroep Jong Oud. In een wereld waar zoveel vluchtig gaat, is het zo belangrijk om elkaar – als jongeren en ouderen – te blijven zien.”

Kom in contact!

Vrijwilligersorganisaties door Nederland maken gebruik van onze tools. Daar komen bijzondere ontmoetingen tot stand. We inspireren je graag met onze nieuwsbrief. Schrijf je in!

Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Expertisegroep Jong Oud

 

Terug naar – Expertisegroep Jong Oud