Stappen zetten via MDT Missie

Nelson Bus (22) komt uit Enschede en doet MBO. “Ik ben bezig met ‘Sport & Handhaving’, maar vooral met sport. Ik sport bijna elke dag.” Nelson valt als deelnemer tijdens de impact dagen op; hij staat altijd vooraan te trappelen om aan de slag te gaan. In dit interview vertelt Nelson wat het meedoen aan MDT Missie hem heeft gebracht. 

Hoe heb je MDT-Missie gevonden?
‘’Ik zag een Facebook advertentie en ik dacht: dit is perfect. Ik had me namelijk al aangemeld bij Defensie, voor een speciaal traject voor jongeren die een tweede kans worden gegund. Dan kan ik alvast kennis maken met defensie én kijken of maatschappelijk werk bij mij past.”

Een tweede kans?
 “Vroeger had ik een klein rugzakje. Ik had moeite met hiërarchie. Ik zat echt in mijn eigen wereld, deed mijn eigen ding. Trok me daarin niet veel aan van anderen. Ik ben ook in aanraking geweest met politie. Zocht ruzie en bekladde scholen met graffiti. Ik woonde ook niet thuis, maar in een besloten groep. Vandaar dat ik een tweede kans nodig had. Ik ben gemotiveerd voor defensie omdat ik voor actie en uitdaging wil zijn. Dat je het veld ingaat en onder slechte omstandigheden toch maximaal kunt presteren. Dat vind ik mooi. Daar heb ik al kennis mee kunnen maken tijdens MDT Missie. Ik zie werken als militair als maatschappelijk werk.”

Hoe was de sfeer tijdens de impactdagen?
“De sfeer was echt heel goed. Iedereen was lekker sociaal. Ik voelde me direct opgenomen. Zo sociaal ben ik normaal eigenlijk niet, ik stap niet zo snel op iemand af. Maar in die dagen was ik veel vrijer. De coaches met oranje truien speelde daar ook een grote rol in. Die zette de dingen die je daar ter plekke meemaakte in een ander licht en zette iedereen wel een keer in de spotlight. Zo krijg je ook vertrouwen en durf je naar buiten te treden.”

Dan begrijp je ook dat MDT Missie één missie is, met twee onderdelen: je werkt in teamverband aan jezelf en je gaat op pad om iets voor een ander te doen.
“Dat is voor mij heel logisch. Bij beide zet je je in voor de maatschappij. Je zet je in, ongeacht wat je ervoor terug krijgt. Voor de impactdagen zette ik elke dag mijn wekker om kwart voor vier s’ nachts om op tijd in Den Haag te zijn. Ik moest ver rijden, maar ik had er ook veel zin in. Ik had niet gedacht dat mijn hoogtepunt zou zijn dat ik ouderen heb ontmoet tijdens de sociale middag. Ik zag dat eerst helemaal niet zitten, want ik zie er niet uit als de ideale schoonzoon. Ik heb bijvoorbeeld tatoeages in mijn nek. Maar ze reageerden heel positief op mijn komst en haalden gelijk alle zorgen weg. Het voelde alsof ik er al jaren werkte.”

Uit je comfortzone en in de maatschappij?
“Ik zou zelf niet zo gauw de stap maken om voor ouderen iets te doen. Ik wilde wel graag, maar deed het uiteindelijk nooit. Dus dat steuntje in de rug heb ik wel nodig. Het helpt mij enorm dat ik daarin werd gecoacht. Zonder mijn coach had ik nooit de stappen durven zetten die ik nu zet. Er zijn niet veel mensen die mij zo hebben kunnen helpen als mijn coach.”

Wat ga je voor sociale missie doen?
“Ik wil iets met sport doen of met veteranen. Maar eigenlijk wil ik die impactdagen nog een keer meemaken. Kan dat? Mag ik nog een keer mee met een vriend van mij? Ik wil hem ook ‘kapot’ zien gaan en de adjudant zien lachen. Hij moet ook een keer opdrukken tussen de wormen. Dat brengt je meer dan je denkt.”

Ook meedoen met een MDT Missie? Check www.mdtmissie.nl voor meer informatie!

Meest gelezen