Paul Blokhuis bezoekt TijdVoorActie project YourCube

Op maandag 27 mei bezocht staatssecretaris Paul Blokhuis (ministerie van VWS) twee locaties van YourCube; in Ede en Amersfoort. Tijdens dit bezoek wilde Blokhuis graag zoveel mogelijk verhalen uit de praktijk horen. En verhalen zijn er genoeg, projectleider Vincent Simon: “Het unieke van het YourCube project is dat alle trajecten maatwerk zijn. We kijken echt naar wat iemand nodig heeft en gaan dan op zoek naar een geschikte plek.”

De ontmoeting tussen Blokhuis en de jongeren vond deels plaats bij het SurvivalTeam in Ede (STE), omdat dit de plek is waar één van de jongeren, Arash van Scharrenburg, zijn traject volgt. Hij begeleidt Blokhuis over het parcours. “Voorheen had ik weinig zelfvertrouwen”, vertelt hij. “Via een begeleid wonen traject kwam ik in aanraking met YourCube en kon ik aan de slag bij het survival team. In eerste instantie zag ik het als een verplichting, maar ik merk dat structuur in een dag me goed doet. Door het YourCube project heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen en ben ik er nu van overtuigd dat het me wel gaat lukken om een studie te gaan volgen en een baan te zoeken.”

Blokhuis legt het parcours samen met de deelnemende jongeren af. Onderweg vertellen ze om beurten hun verhaal. Eén van hen is Anneriet (17). Zij stopte met haar opleiding en gebruikt de tijd nu voor YourCube. “Toen ik begon deed ik het vooral omdat ik iets voor anderen wilde betekenen. Ik had toen nog niet gedacht dat ik zelf ook zo zou ontwikkelen. Maar ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd wat ik zeker mee kan nemen in een nieuwe opleiding.”

Ook Anouk en Tristan vertellen hun verhaal. Anouk is samen met haar docent Ananda van het ROC A12. Samen met andere jongeren die uitgevallen zijn tijdens hun opleiding, komen deze leerlingen via YourCube in aanraking met verschillende werkzaamheden, doelgroepen en werkplekken. Hier doen ze ervaring op en ontdekken ze welke vervolgstap bij hun past. Tristan is één van de deelnemers die via Werkkracht meedoet aan YourCube. Tijdens de survival leerde hij Paul Blokhuis vuur te maken.

Het bezoek wordt voortgezet bij Netwerk Sociale Gasten, die het YourCube project in Amersfoort uitvoeren. Dit deel van het programma was minder actief, maar hier was veel ruimte voor de verhalen van de jongeren.

Kevin en Jerra deelden een zeer persoonlijk en heftig verhaal. Allebei ontzettend veel meegemaakt in hun jeugd en daardoor in verschillende problemen beland. Fantastisch was het om te zien hoe zelfverzekerd ze nu hoe verhaal konden doen. In de zaal werd hier en daar zelfs een traantje weggepinkt. Kevin is nog maar twee weken bezig, en nu al hard op weg om in zeer korte tijd 100 uur vrijwilligerswerk vol te maken. Jerra (25) heeft zijn ervaring met YourCube vanuit zijn passie voor muziek omgezet in een rap om andere jongeren ook het belang van maatschappelijke inzet te tonen.

Totaal verschillend, maar net zo ontroerend was het verhaal van Jesse (19) die via YourCube nu wekelijks op bezoek gaat bij een bijna 88-jarige, beginnend dementerende, man die hij inmiddels zijn ‘vriend’ noemt. Ook nooit verwacht, maar vol waardering en enthousiasme vertelde Jesse hoeveel hij ook leert en ontvangt vanuit dit contact.

We kijken terug op een zeer geslaagde dag, waarbij eens te meer duidelijk werd dat er bij YourCube voor alle jongeren een plek is. Van welke achtergrond of opleiding dan ook. En stuk voor stuk laten ze zien dat wanneer je van betekenis bent voor een ander, dit tegelijk ook zoveel betekent voor jezelf.

Voor meer informatie over het project: www.yourcube.nl

Foto’s: Niek Stam

Meest gelezen