‘Met iets kleins kan ik iets groots betekenen’

Tijdens ons Inspiratie Event gaven Nynke van Leth en Andrea van Eck antwoord op de vraag wat vrijwilligerswerk voor hen betekent. Zij gaven vanuit hun eigen ervaring tips over hoe organisaties jongeren het beste kunnen benaderen. 

 

Wat was voor jullie beiden het moment dat jullie besloten vrijwilligerswerk te gaan doen?
Nienke: ‘Ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen maar ik had nooit echt de kans om een organisatie te vinden, totdat het op m’n pad kwam tijdens een straatactie van Oranje Helpers. Toen ben ik via via beland bij Dordtse Helden. Ik doe de opleiding social work en heb veel met mensen. Ik ben graag betrokken met mensen en doe graag iets voor anderen, hoe klein het ook is.

Andrea: ‘Ik ken Present Den Haag via de studentenvereniging want ik heb met hen een project gedaan. Ik kwam er toen achter dat ik dit semester van m’n studie wat tijd over had. Ik dacht ‘wat ga ik dan doen?’ Ik vind studeren heel leuk maar het is best veel op jezelf gericht en op je eigen studiepunten halen. Ik merkte dat ik meer in de samenleving wil zijn en meer voor de samenleving wil betekenen. Toen ben ik op internet gaan zoeken en kwam ik bij Present terecht.’

Nienke, jij hebt je ingezet voor vrijwilligerswerk via Dordtse Helden en je hebt een MDT-traject gedaan. Wat voor ervaringen heb je daaruit meegenomen?

‘Ik kwam bij een vrouw met een groot gezin. Ze had een depressie en een burn-out. Ze had het overzicht niet meer. ik kwam daar enkel om het huis op te ruimen en wat overzicht te geven. Maar ik zag dat het niet goed met haar ging dus ik ging met haar gesprek. Ik ben gaan oppassen voor haar kinderen en ze werd daar zo emotioneel van. Ik zag dat zoiets kleins op deze manier iets groots werd. En enkel met haar praten gaf al heel veel impact en dat vond ik heel mooi om te zien.’

Andrea, jij hebt een traineeship gelopen bij Present in Den Haag, wat heb jij meegenomen?

‘Verschillende dingen. Op dit moment ben ik bezig met het organiseren van een kerstproject. Ik leer zelfstandig bezig te zijn en contact op te nemen met mensen.  Ik leer van alles, zelfstandig bezig te zijn en contact op te nemen met mensen. Wat ik ook leer is dat kleine dingen eigenlijk heel veel impact hebben. Ik heb geholpen met kaarten uitdelen in Den Haag en dan merk dat je mensen echt eenzaam zijn. Er was een vrouw die het ‘s ochtends heel zwaar had en we kwamen alleen maar met een kaartje en een lieve boodschap en ze fleurde zichtbaar op en zei dat het precies was wat ze nodig had. Dat neem je wel mee.’

Wat voor tips zouden jullie organisaties geven als het gaat om het verbinden van jongeren met je organisatie?

Nienke: ‘Ten eerste heel erg kijken naar andere organisaties en daar inspiratie uit halen. Ten tweede aanhaken op de dingen die jongeren leuk vinden. En als je ze wil bereiken moet je niet mailen want daar reageren jongeren niet op, bellen is het handigst. En de situatie heel ongedwongen maken voor de jongeren dat ze niet denken: ‘dit is verplicht, ik zit aan iets vast.”

Andrea: ‘Laat jongeren met iets kleins al wat ervaren van vrijwilligerswerk, zodat ze kunnen merken dat je met iets kleins al wat kan betekenen. Wellicht dat ze zich daarna inzetten voor meer.’

Meest gelezen