TijdVoorActie en Jongeren vrijwilligersnetwerken

Hey pionier!

Een jongeren vrijwilligersnetwerk is een zelfstandige stichting, opgezet door enthousiastelingen met hart voor hun stad. Wij noemen hen ‘pioniers’. Een jongeren vrijwilligersnetwerk biedt lokale jongeren dagelijks de mogelijkheid om zich in te zetten voor mensen in een kwetsbare situatie in hun eigen stad. Dit kan individueel, samen met anderen of als groep. Projecten die worden gedaan zijn eenmalig, tijdelijk of structureel. Als pionier maak je jongeren enthousiast om zich in te zetten voor een ander. Daarnaast benaderen pioniers (maatschappelijke) organisaties en halen ze hulpvragen op. Vrijwilliger en hulpontvanger worden zo goed mogelijk gematched zodat het voor beiden een prettige ontmoeting en ervaring is.

TijdVoorActie begeleidt de pionier van A tot Z. Daarnaast kun je gebruik maken van de programma's van TijdVoorActie zoals bijvoorbeeld Maatschappelijke Diensttijd YourCube en MDT Onderwijs. Ben jij enthousiast over het opzetten van een jongeren vrijwilligersnetwerk? Start dan een netwerk in je eigen stad!

"Je maakt impact in het leven van jongeren, en het zal ze de rest van hun leven bijblijven. Het ontstijgt echt dingen als salaris of status. Het brengt zingeving. Het is niet alleen maar een baan, het is hoger dan dat."  


Lees hier het ervaringsverhaal van pionier Niels Verdouw en laat je inspireren!


Als jongeren vrijwilligersnetwerk sluit je aan op de behoefte van de stad én de jongeren

Elk jongeren vrijwilligersnetwerk heeft een eigen identiteit en sluit specifiek aan bij de situatie en de betreffende stad. In de ene stad is bijvoorbeeld meer aandacht voor eenzame ouderen, in de andere stad voor statushouders. In de basis is het aanbod van de meeste netwerken voor jongeren gelijk. Mensen die in hun eigen sociale netwerk geen hulp krijgen en geen financiële middelen hebben om hulp in te kopen, worden op de volgende manier ondersteund door het netwerk en de jongeren:

  • Praktische klussen, bijvoorbeeld: helpen bij een verhuizing, tuinklus of opruim-/schoonmaakactiviteit
  • Sociale activiteiten: bijles geven aan statushouders of kinderen, maatjescontact, spelletjes doen in een bejaardentehuis
  • Evenementen: dit gebeurt vaak in groepsverband in samenwerking met scholen of verenigingen. Jongeren gaan bijvoorbeeld wandelen met ouderen in een rolstoel

Het netwerk is ook een veilige fijne plek voor jongeren om te zijn. Sociale activiteiten voor de jongeren zelf, zoals karaoke avonden of bake-offs versterken dit effect.

Wij helpen je bij het opzetten van je stichting

Het opzetten van een eigen stichting, daar komt nog heel wat bij kijken. Bijvoorbeeld het schrijven van een projectplan, het doen van fondsaanvragen en contact met de gemeente en partners. Wij hebben hier ruim 20 jaar ervaring mee en helpen je daarbij. In meer dan 25 steden door heel Nederland zijn jongeren vrijwilligersnetwerken actief.

Bekijk de video hiernaast voor meer uitleg.

Inspiratie van TijdVoorActie en de community

Het runnen van een jongeren vrijwilligersnetwerk is een uitdagende job. Om het werk in het juiste perspectief te blijven zien, inspireert TijdVoorActie de pioniers op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het organiseren Inspiratiedagen. Hier spreken de pioniers uit de verschillende steden elkaar, wisselen ervaringen uit en krijgen training en scholing. Op de SharePoint site TijdVoorActie en Netwerken inspireren en informeren we. Ook is het dé plek om ervaringen te delen met mede-pioniers. Ben je aangesloten bij TijdVoorActie? Dan heb je ook toegang tot TijdVoorLeren, een platform gevuld met online trainingen en webinars. 

Maak gebruik van de landelijke MDT programma's

Op het gebied van praktische zaken faciliteert TijdVoorActie de pioniers door materiaal en programma’s zoals Maatschappelijke Diensttijd (MDT) YourCube en Onderwijs beschikbaar te stellen. Ook een registratiesysteem voor het verwerken van contactgegevens en een systeem om de (sociale) impact van het netwerk te meten is onderdeel van onze dienstverlening.

Coaching: van het opzetten van je stichting, fondsen aanvragen tot aan jongeren werven

Vanaf het moment dat een potentiële pionier zich aanmeldt bij TijdVoorActie wordt de coaching en werkbegeleiding opgestart. Allereerst om te onderzoeken of het opzetten van- en leiding geven aan een jongeren vrijwilligersnetwerk aansluit bij de kandidaat pionier. Hierbij wordt onder andere gekeken naar iemands kwaliteiten, kernwaarden, drijfveren en dromen. Vervolgens wordt de pionier begeleidt en gecoacht richting het eerste projectjaar. In deze fase faciliteren we de pionier(s) en denken we mee in het vinden van een mede-pionier en stichtingsbestuur. Daarna wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling, continuering en bestendiging van het initiatief in de stad. Wij ondersteunen op vlakken als HR, Financiën, Samenwerken, Fondsen aanvragen, Jongeren werven en nog veel meer.

Ben je enthousiast geworden? Leuk!

Onze jongeren vrijwilligersnetwerken