“Ik hou van mensen om me heen!”

In een rustige buurt in Gouda woont mevrouw van Zetten (72). Ze wil ons graag vertellen over haar leven, “maar” zegt ze gelijk stellig “ik ben niet eenzaam!” Al ruimt 30 jaar bewoont ze hier een gezellig huis en heeft ze goede contacten met de buren.

In 2014 werd haar man opgenomen in de Prinsenhof. Hier heeft ze hem drie jaar verzorgd tot hij overleed in 2017. “En dan moet je verder” zucht ze. “Maar ik heb allemaal lieve vrienden, buren en mensen met wie ik al lang om ga. Daarnaast ben ik al 10 jaar vrijwilliger bij de Zonnebloem en sinds 2 jaar ook bij de KBO.”

Via het burennetwerk kwam mevrouw Van Zetten in aanraking met Samen voor Goud, een organisatie die jongeren inzet voor allerhande klusjes. “Ik was net geopereerd aan mijn oog, dus de tuin bijhouden lukte me niet meer. Er zijn toen een paar jonge dames langs gekomen en die hebben hard gewerkt in de voortuin.” Het was voor mevrouw Van Zetten wel een stap om hulp in te schakelen. “Ik doe dingen toch het liefst zelf, dan denk ik, nou, kom op, aan de slag. Maar dat ging niet meer, dus ik heb gebeld.

Mevrouw van Zetten is al 10 jaar actief bij de Zonnebloem. “Ik ben er eigenlijk een beetje in gerold. Van een vriendin hoorde ik er van en het leek me leuk. Toen heb ik gebeld, kwam er iemand bij me langs om uitleg en toelichting te geven en toen ben ik begonnen! Het is erg dankbaar werk, maar ook erg gezellig!”

Al pratend horen we wel dat mevrouw van Zetten een druk sociaal leven heeft. “Een vriendin komt zaterdagavond altijd bij mij, dan kijken we samen tv en drinken een glaasje wijn. Zondag middag ga ik dan naar haar. Dinsdagavond ga ik vaak even naar de buren, woensdagavond eet ik met een andere buurvrouw en ik heb nog een andere vriendin met wie ik regelmatig op pad ga, bijvoorbeeld even naar de Intratuin.”

“Natuurlijk zijn er wel eens momenten dat ik alleen ben en mijn man mis” vervolgt ze. “Maar dat blijf je houden, en dat is ook logisch. Ik hou van mensen om me heen. Ik ben lid van ‘Vrienden op de Fiets’, wat betekent dat er soms mensen bij me komen logeren die op de fiets op vakantie zijn. Sommige mensen komen ieder jaar weer terug, erg gezellig! En nu logeert er tijdelijk een neef bij mij, vanwege zijn werk.”

“Ik zeg altijd maar zo: leeftijd is maar een getal. Iedere leeftijd heeft zijn charme, maar als mensen je ontvallen of ziek worden, dan is het wel lastig. Maar de charme van mijn leeftijd vind ik wel dat je dus sommige mensen al heel lang kent en met hen optrekt. Dat vind ik heel waardevol.”

Meest gelezen