Gouda tegen eenzaamheid

In Gouda is netwerk Samen voor Goud nu ruim drie jaar actief. “Er is altijd meer vraag geweest dan aanbod” vertelt Maurice. “Daaruit concludeerden we dat er dus best veel mensen zijn die blijkbaar hun vraag niet bij anderen kwijt konden. Daar wilden we wat mee, dus onder de noemer ‘Gouda tegen Eenzaamheid’ zijn we nu een campagne gestart.”

De campagne heeft als voornaamste reden bewustwording creëren. Door het organiseren van een aantal evenementen worden alle lagen uit de samenleving bij elkaar gebracht om elkaar te ontmoeten. Samen voor Goud zet in op duurzame relaties, want eenzaamheid is niet opgelost met  één leuke dag.

“De activiteiten zien we als start en plek om nieuwe mensen te bereiken, zowel jongeren als hulpontvangers,” vertelt Maurice. “Zo ontmoette ik vorige maand iemand die maandelijks bij een dame van eind 80 op bezoek gaat. Maar door een druk werkzaam leven kan ze dit niet langer volhouden. Ik ben toen bij haar op bezoek gegaan om kennis te maken om haar vervolgens aan iemand te matchen. Toen ik daar binnenkwam, was ze vijf weken niet door de voordeur naar buiten gegaan. Wij hebben haar nu gekoppeld aan een maatje die haar regelmatig bezoekt.”

Een ander onderdeel van de campagne is de Straattafel. Iedere woensdag zetten Maurice en collega Sarah een tafel buiten, midden op straat en nodigen mensen uit voor een kopje koffie en een goed gesprek. Terwijl Sarah nog in de weer is met de koffie schuiven de eerste mensen al aan. Twee gepensioneerde vrienden die elkaar bezoeken en een rondje door de stad maken. “Eenzaamheid, wat zegt u dat?” vraagt Maurice hen. “Gelukkig niet zo veel” antwoordt één van de mannen. Toch ontstaat er een mooi gesprek over ouder worden en vrijwilligerswerk doen.

Later schuiven er nog verschillende anderen aan. Eén van hen is een jonge man uit Uganda. Hij woont nu een aantal jaar in Nederland. Zijn vrouw is achtergebleven in Nederland. Voor hem in eenzaamheid niet onbekend, maar, vertelt hij, door studie, veel werken en sporten probeert hij hier niet aan te denken. En een kopje koffie en een potje Jenga, bij Samen voor Goud.

www.samenvoorgoud.nl

Meest gelezen