Expertisegroep Jong Oud rust vrijwilligersorganisaties toe

Organisaties helpen om ontmoeting tussen jongeren en ouderen te faciliteren: dat is het doel van Expertisegroep Jong Oud. In de Expertisegroep Jong Oud (EJO) bundelen NPV – Zorg voor het leven, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk en TijdVoorActie hun krachten en lanceren gezamenlijk een nieuwe website met producten om een brug te slaan tussen jong en oud.

Het is de missie van Expertisegroep Jong Oud om (vrijwilligers)organisaties te versterken in het samenbrengen van jong en oud. De Expertisegroep Jong Oud gelooft dat die ontmoetingen waardevol zijn en dat de kwaliteit van leven door deze ontmoetingen verbetert.

Toolkits
EJO presenteert onder andere toolkits: beproefde handleidingen, stappenplannen en creatieve vormen waarmee vrijwilligersorganisaties toegerust worden om een samenwerking tussen jongeren en ouderen tot stand te brengen. Naast toolkits biedt EJO workshops en advies.

Johanna Hoving en Ilse Sikkema zijn programmamedewerkers van EJO. Volgens Sikkema ontstaan ontmoetingen tussen jongeren en ouderen vaak niet vanzelf. ‘Een initiator is onmisbaar. Die rol kan opgepakt worden door vrijwilligers vanuit de middelbare school, geloofsgemeenschap, verzorgingstehuis of bijvoorbeeld een buurtvereniging.’

De producten sluiten volgens Hoving goed aan bij waar nu behoefte aan is. ‘Studies laten zien dat zowel bij jongeren als ouderen de eenzaamheid is toegenomen in de afgelopen twee jaar. De urgentie is groot om ontmoetingen nu te faciliteren. Daarom hebben we ook gedacht aan coronaproof methodes.’

De toolkits van de Expertisegroep Jong Oud zijn te bekijken op Tijdvooractie.nl/expertisegroep

Meest gelezen