“Een stichting is een rechtsvorm, wij zijn een sociale onderneming”

Finaliste Rotterdamse Zakenvrouw van het jaar, Pauline Calmez, over Sociaal Ondernemen.

Pauline Calmez is de oprichter van Netwerk Nieuw Rotterdam en één van de finalisten in de strijd voor Rotterdamse Zakenvrouw van het jaar in de categorie Aanstormend Talent. Ze werd door een vriendin aangedragen en door de jury genomineerd tot te laatste vijf. Uiteindelijk belandde ze in de finale met nog twee andere kandidaten. Eén van de mede-finalisten ging er met de titel vandoor. Met Pauline blikken we terug op deze bijzondere ervaring.

“Toen ik eenmaal genomineerd was, moest ik bij de jury op gesprek komen” vertelt Pauline. “Die bestond uit 7 mensen, diverse ondernemers, waaronder de winnaar van vorig jaar. Zij vroegen allerlei dingen over mijn zakelijke en maatschappelijke invloed, onderscheidend vermogen, financieel inzicht, leidinggevende capaciteiten, visie, betrokkenheid bij Rotterdam en het economisch toekomstperspectief van Netwerk Nieuw Rotterdam.”

Om zich voor te bereiden op dat gesprek ben ging Pauline in gesprek met ondernemers uit haar eigen netwerk. “Ik was al wel bezig met het vinden van de juiste woorden om aan te sluiten bij bedrijven en ondernemers, maar door de nominatie en het jurygesprek kwam er nu wat meer druk op te staan. Door die gesprekken met ondernemers heb ik echt geleerd om andere woorden te kiezen, woorden die beter aansluiten bij zakelijke partijen.”

Het proces om tot de juiste woorden te komen liep al wat langer maar kwam door de nominatie in een stroomversnelling. Daarnaast is ze zichzelf nog meer als sociaal ondernemer gaan zien.
“Toen ik startte was ik erg enthousiast over het idee van een jongeren vrijwilligersnetwerk, maar ik zag mijzelf meer als social worker. De focus lag op het oplossen van hulpvragen met vrijwilligers. Maar er kwamen steeds meer dingen bij kijken zoals: Financiële inzichten en begrotingen rond krijgen, het bouwen van een team, netwerken en andere organisatorische zaken. Ik zie mijzelf nu niet meer als social worker, maar als sociaal ondernemer. Ik ben fulltime bezig met de organisatie, netwerken en ondernemen.”

Eén van de belangrijkste dingen die Pauline tijdens het ‘Zakenvrouw-avontuur’ heeft geleerd is de manier waarop ze zichzelf en Netwerk Nieuw Rotterdam ziet. “Ik zie mijzelf nu als bedrijf. Ik zeg ook niet meer dat Netwerk Nieuw Rotterdam een stichting is; we zijn een sociale onderneming. We creëren maatschappelijke waarden waar uiteindelijk voor betaald wordt door fondsen, de gemeente, maar ook bedrijven of particulieren omdat zij de waarde er van zien.

“Ik was al veel bezig met netwerken bij bedrijven en ondernemingen, dat bleef erg spannend en nieuw. Ik voel me nu veel zelfverzekerder en heb meer tools, woorden en ideeën, waardoor mijn verhaal veel beter over komt. Ik ben veel aanwezig bij netwerkbijeenkomsten Ik verwacht hier niet dat mensen direct geld aan Netwerk Nieuw Rotterdam geven. Ik ben hier om ons verhaal te vertellen.”

De zakenvrouw van het jaar nominatie heeft Pauline en Netwerk Nieuw Rotterdam heel veel exposure opgeleverd. “Veel mensen willen connecten via LinkedIn en ik ben bijvoorbeeld benaderd door een aantal docenten om te vragen of ik een workshop wil geven aan een groep studenten die daarna aan de slag gaan in de stad.” Veel tijd om uit te rusten van de drukke periode is er dus niet, genoeg nieuwe leads om op te volgen!

 

Meest gelezen